Ponedeljek,
27. 12. 2010,
17.18

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 27. 12. 2010, 17.18

7 let, 6 mesecev

Tudi v prvih 11 mesecih večja poraba elektrike v državi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Poraba električne energije v Sloveniji je bila v prvih 11 mesecih za pet odstotkov večja kot v enakem obdobju lani.

Novembra se je poraba elektrike glede na oktober sicer zmanjšala za odstotek, medtem ko se je neto skupna proizvodnja električne energije povečala za 50 odstotkov, ugotavlja državni statistični urad. V hidroelektrarnah večja proizvodnja elektrike Proizvodnja električne energije v hidroelektrarnah se je novembra v mesečni primerjavi povečala za 33 odstotkov, medtem ko je bila v termoelektrarnah nižja za osem odstotkov. Nuklearno elektrarno Krško, v kateri je oktobra potekal remont, so novembra ponovno zagnali. V termoelektrarnah manjša poraba goriv Manjši proizvodnji termoelektrične energije je sledila tudi manjša poraba goriv v termoelektrarnah; skupna poraba goriv se je novembra v primerjavi z oktobrom zmanjšala za devet odstotkov.

Povečala se je le oskrba z zemeljskim plinom Novembra se je zmanjšala oskrba z vsemi energenti, razen z zemeljskim plinom, kjer je bila rast devetodstotna.

Oskrba s petrolejskim gorivom za reaktivne motorje se je zmanjšala za 49 odstotkov, z rjavim premogom in lignitom za 35 odstotkov, z drugimi naftnimi proizvodi za 25 odstotkov, z motornim bencinom za 12 odstotkov, s plinskim oljem za osem odstotkov, s kurilnim oljem z vsebnostjo žvepla manj kot odstotek za sedem odstotkov in z utekočinjenim naftnim plinom za pet odstotkov.

Slovenija uvozila manj energije kot izvozila Kot še navaja statistični urad, je novembra skupna proizvodnja električne energije na generatorju znašala 1488 gigavatnih ur (GWh), kar je 48 odstotkov več kot oktobra. Slovenija je novembra uvozila 656 GWh in izvozila 918 GWh električne energije.