Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 7. 2011,
9.10

Osveženo pred

7 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Portugalska reforme sindikati

Natisni članek

Sobota, 2. 7. 2011, 9.10

7 let, 5 mesecev

Tudi novi portugalski premier za stroge varčevalne ukrepe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Novi portugalski premier Pedro Passos Coelho pri varčevalnih ukrepih ne bo nič kaj prizanesljivejši kot njegov predhodnik Jose Socrates.

Ti vključujejo tudi dodatni davek na prihodek, ki naj bi v državno blagajno letos prispeval okoli 800 milijonov evrov.

Davek naj bi državo "rešil pred katastrofo"

Passos Coelho je napovedal izredni davek, ki bo pobran le letos, plačila pa bodo oproščene tiste osebe, ki prejemajo minimalno plačo. Ta davek naj bi državo "rešil pred katastrofo".

Prav tako je v minulem tednu portugalski premier napovedal, da se bo njegova vlada v tretjem letošnjem četrtletju lotila privatizacije državnih podjetij. Med drugim naj bi prodali 20-odstotni delež energetske družbe Edp in 49-odstotni delež elektrodistributerja Ren.

Napovedal je tudi reformo izobraževalnega sistema

Passos Coelho je napovedal še temeljito reformo izobraževalnega sistema, ki ga krivijo za pomanjkanje dobro izobražene delovne sile, ter počasnega sodnega sistema. Premier je sicer v četrtkovem nagovoru parlamentu razkril le malo podrobnosti, je pa napovedal, da bodo na primerih, ki se vlečejo že več let, začele delati posebne skupine sodnikov.

"Država je v primežu negotovosti in zaskrbljenosti"

Poslancem je Passos Coelho pojasnil, da ga stanje javnih financ "zavezuje k novim žrtvam". Portugalska je v primežu "negotovosti in zaskrbljenosti" in država se še nikoli v svoji demokratski zgodovini ni srečevala s takšnim izzivom, je ocenil.

Prejšnja portugalska vlada socialističnega premiera Socratesa je marca odstopila, potem ko parlament ni izglasoval paketa ukrepov za izhod iz finančne krize. Portugalska je bila nato prisiljena zaprositi za mednarodno finančno pomoč, v zameno pa mora izvesti vrsto varčevalnih ukrepov in reform.

Portugalski javnofinančni primanjkljaj je leta 2009 dosegal 10,1 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), lani pa 9,1 odstotka BDP. Letos in prihodnje leto naj bi se portugalsko gospodarstvo skrčilo za po štiri odstotke, 12,4-odstotna stopnja brezposelnosti pa naj bi se še zvišala.

Sindikati razmišljajo o odhodu na ulice

Sindikati so že napovedali nasprotovanje novim varčevalnim ukrepom, razmišljajo tudi o odhodu na ulice. Portugalska se je doslej sicer uspešno izogibala prizorom nasilja, kot jih mednarodna skupnost spremlja zadnje dni na ulicah Aten.

Ne spreglejte