Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 2. 2013,
9.07

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

inflacija slovenska podjetja

Četrtek, 14. 2. 2013, 9.07

5 let, 6 mesecev

Težava ni samo močan evro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Že dolgo je jasno, da v kriznih časih "veliki" (ZDA, Kitajska, Japonska...) poskušajo zaščiti svoja gospodarstva. Tudi s tiskanjem denarja...

Slovenija kot "majhno", izrazito izvozno usmerjeno gospodarstvo največ – več kot 70 odstotkov izvoza – plasira na trge EU-ja, je zato ob vnovičnem monetarnem napenjanju mišic zelo na prepihu. Tečaj evra v primerjavi z dolarjem v zadnjih mesecih narašča Tako je tudi ob valutnih oziroma tečajnih spremembah. Tečaj evra je v zadnjih mesecih občutno poskočil v primerjavi z dolarjem, v začetku februarja pa je referenčni tečaj Evropske centralne banke dosegel rekordnega 1,3671 (zdaj je 1,3480) dolarja. Domači izvozniki opozarjajo, da drag dolar postaja problem Zadnja valutna vojna med dolarjem in evrom je povedano le še potrdila. Domači izvozniki zato že opozarjajo, da drag evro v primerjavi z dolarjem že postaja problem. Slovenski izdelki postajajo dražji in še dražji bodo, napovedujejo ekonomisti. Težava ni samo izvoz na trg 27-terice, ampak tudi izvoz na trge nekdanje skupne države, kamor še vedno veliko izvozijo domača podjetja. Tudi izvoz na te trge ob dragem evru postaja vse manj donosen.

Bobinac: Trudimo se za naravno kritje prodaje in nabave na dolarskem področju V slovenskem pomorskem oknu v svet, Luki Koper, kjer gostijo številne ladjarje, nimajo težav, saj v glavnem poslujejo v evrih. Težave "premoščajo" v največjem slovenskem izvozniku, velenjskem Gorenju. "Močan evro gotovo ni v korist evropskim izvoznikom na dolarske trge. V našem podjetju pa se trudimo za t. i. naravno kritje, kar pomeni uravnoteženost prodaje in nabave na dolarskem področju," je povedal prvi mož Gorenja Franjo Bobinac. V novomeški Krki so tečaju ameriškega dolarja izpostavljeni zlasti na strani nakupa surovin. Padanje vrednosti dolarja ima zato pozitivne učinke na poslovanje Krke, a so ti učinki zanemarljivi. Ključne valute na prodajni strani so tradicionalno bolj vezane na vrednost evra kot dolarja, zato so za Krko pomembni devizni tečaji ostali stabilni, poudarjajo v naši farmacevtski družbi.

Adria Airways ob šibkem dolarju v ugodnejšem položaju V slovenskem nacionalnem letalskem prevozniku, Adrii Airways, ki je v preteklih letih izgubil precejšnje milijone na račun dragega dolarja, obrat v valutnem razmerju dolar – evro vpliva ugodno. "Nenehno smo v kratki dolarski poziciji, kar pomeni, da imamo več dolarskih odlivov kot prilivov." Adria z dolarji plačuje stroške goriva, najemnin in rezerv za vzdrževanje za najeta letala ter delno tudi nekatere druge stroške. Trend naraščanja evra v primerjavi z dolarjem se bo ustavil Vendar se bo trend občutnega naraščanja evra v primerjavi z dolarjem ustavil. Kot poudarja ekonomist Maks Tajnikar, se bo evro tudi v prihodnjih mesecih še okrepil, ampak ne veliko, saj se ameriško gospodarstvo po predsedniških volitvah vse bolj pobira, zato dolar v primerjavi z evrom ne bo več občutno padel.

Ne spreglejte