Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Nedelja,
9. 4. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

1

Natisni članek

Superscreen Kickstarter

Nedelja, 9. 4. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Tablica, ki je odprla številne denarnice, a nima ne Androida ne IOS

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

1

V februarju je bilo na Kickstarterju uspešnih nekaj več kot 35 odstotkov prijavljenih projektov. Eden od najuspešnejših v letošnjem letu je ideja o tablici Superscreen, ki je podaljšek vašega telefona. Da bi dosegli milijon dolarjev podpore, so potrebovali le en teden.

Superscreen na svojem zaslonu prikazuje vse, kar vidite na svojem telefonu. | Foto: Superscreen Superscreen na svojem zaslonu prikazuje vse, kar vidite na svojem telefonu. Foto: Superscreen

Čeprav prodaja tabličnih računalnikov v zadnjih letih upada, pa je bila ena od najuspešnejših idej na platformi za množično zbiranje sredstev Kickstarter povezana prav s tabličnimi računalniki. Američan Brent Morgan, tehnološki navdušenec, je v enem tednu zbral več kot milijon dolarjev za svojo idejo, poimenovano Superscreen.

Superscreen oziroma velik zaslon v slovenskem prevodu je v osnovi podaljšek za vaš pametni telefon. "Superscreen ti ponuja prednosti tablice z močjo in priročnostjo vašega telefona," kampanja na Kickstarterju nagovarja podpornike.


Zakaj se slovenska podjetja odločajo za vlaganje v start-upe?

Zasnovala pisalo in v manj kot 24 urah dobila več kot sto tisoč dolarjev


Kako deluje?

Po videzu je Superscreen le še ena od številnih tablic, ki so že prisotne na trgu. Od njih se loči le po eni malenkosti. Na njej ne deluje noben od najbolj priljubljenih operacijskih sistemov – ne Android in ne IOS.

Tablica omogoča le brezžično prikazovanje vašega telefona na večjem zaslonu. Uporabnik si namesti aplikacijo na svoj pametni telefon in ga poveže s tablico, ki nato prikazuje vse, kar se odvija na zaslonu telefona. Ob tem morate poskrbeti, da je telefon od tablice oddaljen največ 30 metrov.

Avtorji obljubljajo, da je tablica združljiva s 97 odstotki trenutnih pametnih telefonov na trgu.

Superscreen | Foto: Superscreen Foto: Superscreen

Podporniki za zdaj namenili malce manj kot dva milijona evrov

Ideja Superscreen je v letošnjem letu eden od glavnih hitov na Kickstarterju. Do zdaj jo je podprlo več kot 15 tisoč podpornikov, ti so avtorjem namenili že skoraj 1,9 milijona dolarjev (1,8 milijona evrov) zagonskih sredstev oziroma 3.793 odstotkov več od načrtovanega načrta za izvedbo kampanje.

In cena? Najzgodnejši podporniki so za Superscreen odšteli sto dolarjev (94 evrov), zdaj je cena 119 dolarjev (112 evrov), do konca kampanje pa je še 12 dni.

Kakšno je drobovje?

Tablica v diagonalo meri 9,52 palca, zaslon pa prikazuje resolucijo 2.560 x 1.600. V notranjosti ga poganja štirijedrni procesor, ki tiktaka pri dveh GHz, ob tem pa ima štiri gigabajte delovnega spomina in 16 gigabajstov prostora, ki pa je skoraj v celoti nedostopen za uporabnika. Na hrbtni strani je kamera, ki zajema slike s petimi milijoni točk, sprednja pa z dvema milijonoma. Baterija premore 6.000 mAh.

Trenutno si po podatkih International Data Corporation večinski delež na trgu računalniških tablic delita večna rivala Apple in Samsung, čeprav v zadnjih letih beležita manjšo prodajo tablic. Apple je v drugem četrtletju lanskega leta prodal 10 milijonov Ipadov, Samsung pa šest milijonov Tab S2 in Tab A.

Ne spreglejte