Torek,
31. 7. 2012,
14.06

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 31. 7. 2012, 14.06

7 let, 2 meseca

Svet Banke Slovenije priporoča ukrepe za izboljšanje konkurenčnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Svet Banke Slovenije je na seji izdal sklep o poročanju institucij, ki izvajajo dejavnost najema ali lizinga.

Obravnaval je gradivo ekonomski odnosi Slovenije s tujino in ugotovil, da je treba napore ekonomske politike usmeriti v izboljšanje konkurenčnosti in pogojev delovanja perspektivnih izvoznih dejavnosti.

Saldo tekočega računa plačilne bilance za 175 milijonov evrov višji kot lani Saldo tekočega računa plačilne bilance Slovenije je bil v prvih petih mesecih pozitiven. Znašal je 186 milijonov evrov in bil za 175 milijonov evrov višji kot v enakem obdobju lani. V strukturi tekočega računa je bil saldo storitev pozitiven, medtem ko so bili blagovni saldo, saldo dohodkov in saldo tekočih transferjev negativni, so sporočili iz slovenske centralne banke.

Gibanja v plačilni bilanci kažejo na močno prilagoditev gospodarstva in prebivalstva v zadnjih letih, saj se je saldo iz primanjkljaja v višini prek šestih odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) v letu 2008 močno znižal že leto pozneje, maja letos pa kaže presežek okoli 0,5 odstotka BDP, so navedli v Banki Slovenije.

Domače povpraševanje je znižalo dinamiko uvoza Domače povpraševanje, tako osebna potrošnja in predvsem investicije, je znižalo dinamiko uvoza in zmanjšalo odvisnost zasebnega sektorja od neto financiranja iz tujine. V zadnjih mesecih se zaradi poslabšanja gospodarskega stanja v območju evra znižuje tudi rast izvoza. Rast izvoza sicer še vedno prehiteva rast uvoza in je glavni vir za postopno okrevanje gospodarstva.

Postopoma bi se lahko izboljšalo stanje mednarodnih naložb Ohranjanje presežka v tekočem računu plačilne bilance bi lahko postopoma izboljšalo stanja mednarodnih naložb, ugotavljajo v centralni banki. Konec leta 2011 je bilo negativno neto stanje mednarodnih naložb Slovenije v višini 41,8 odstotka BDP in je presegalo 35 odstotkov, ki pomenijo indikativno mejo pri evropskih kazalnikih mednarodnega neravnovesja.

Glede sklepa o poročanju institucij, ki izvajajo dejavnost najema, so v Banki Slovenije navedli, da so banke, hranilnice in investicijski skladi že v sistemu poročanja, ter da skupaj z Agencijo za zavarovalni nadzor pripravljajo rešitve za sektor zavarovalnic in pokojninskih družb. To poročanje za vse finančne posrednike se harmonizira v okviru sistema matričnega poročanja, ki temelji na enkratnem zajemu podatkov za več namenov hkrati, so dodali.

Člani sveta so obravnavali informacijo o razvoju statistike vrednostnih papirjev v Evropskem sistemu centralnih bank (ESCB). Te bodo omogočile boljšo identifikacijo imetnikov in ne le izdajateljev vrednostnih papirjev v območju evra, so navedli.