David Kos

Petek,
21. 3. 2014,
10.55

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 21. 3. 2014, 10.55

7 let, 7 mesecev

Strauss-Kahn bo upravljal svoj hedge sklad

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Nekdanji direktor IMF Dominique Strauss-Kahn namerava za svoj hedge sklad zbrati dve milijardi ameriških dolarjev. Vlagatelje trenutno išče na Kitajskem.

63-letni prekaljeni ekonomist je sicer lani postal svetovalec srbske vlade za ekonomske zadeve, ki ji je prve tri mesece svetoval celo zastonj. Pred tem je bil imenovan v upravne odbore dveh ruskih finančnih institucij – Ruski sklad za neposredne naložbe in Rusko banko za regionalni razvoj. Svoje bogate izkušnje na najvišjih ravneh svetovne politike pa želi unovčiti še kot investicijski menedžer.

Strauss-Kahn se trenutno mudi na Kitajskem, kjer poskuša v svoj sklad pritegniti čim več kitajskih vlagateljev, je povedal njegov tesen sodelavec in izvršni direktor lani v Luksemburgu ustanovljenega investicijskega podjetja LSK & Partners, Mohamad Zeidanje.

Novi hedge sklad DSK Global Investment Fund je namenjen institucionalnim vlagateljem in premožnim posameznikom po vsem svetu. "Sposobnosti gospoda Strauss-Kahna govorijo same zase," je dejal Zeidan.

Hči Vanessa bo vodja ekonomskih raziskav DSK Global Investment Fund je globalni makro sklad, ki ne bo vseboval zapletenih izvedenih finančnih instrumentov. Namesto tega bodo za njegovo dobičkonosnost raje poskrbeli s strokovnim znanjem in preteklimi izkušnjami. Vodja ekonomskih raziskav bo Strauss-Kahnova hči Vanessa, ki je na newyorški univerzi doktorirala iz ekonomije.

Industrija hedge skladov je samo lani zrasla za 17 odstotkov in dosegla rekordnih 2360 milijard ameriških dolarjev.

Osramočeni Dominique Strauss-Kahn je bil z najvišjega položaja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) leta 2011 primoran odstopiti zaradi obtožb o spolnem napadu na hotelsko sobarico v New Yorku, škandal pa je pokopal tudi njegove ambicije po kandidaturi za francoskega predsednika. Trenutno se mora zagovarjati zaradi obtožb o zvodništvu v Franciji in ZDA.