Petek,
13. 3. 2015,
17.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 13. 3. 2015, 17.09

6 let, 7 mesecev

Stečaj oklican tudi za Seaway Design

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Okrožno sodišče v Kranju je danes oklicalo začetek stečajnega postopka nad navtičnim podjetjem Seaway Design, ki je bil po hudih težavah skupine Seaway tudi pričakovan.

Za stečajnega upravitelja je bil imenovan Anton Jagodic, upniki pa imajo tri mesece časa, da prijavijo svoje terjatve.

Stečaj zaradi neizplačanih plač sprožili delavci Razvojno podjetje za izdelavo plovil Seaway Design tako sledi v stečaj proizvodnemu podjetju Seaway Yachts, nad katerim je stečajni postopek stekel prejšnji teden. Predlog za stečaj Designa je vložil sam direktor Bogdan Topič, potem ko je bilo že jasno, da bo Yachts končal v stečaju, ki so ga zaradi neizplačanih plač sprožili delavci.

Design so tedaj zapustili tudi številni zaposleni, tako da naj bi v podjetju ostalo le še nekaj ljudi. V Seaway Yachts pa je zadnjih 49 zaposlenih odpovedi pogodb o zaposlitvi od stečajnega upravitelja Janeza Felca prejelo 4. marca.

Obe podjetji močno prepleteni Ko bo tudi stečajni upravitelj Seaway Design preučil stanje podjetja, naj bi postalo jasno, ali bo v prihodnje možno nadaljevanje proizvodnje na lokaciji v Zgoši. Obe podjetji sta namreč močno prepleteni, Design pa naj bi bil tudi lastnik prostorov, v katerih je deloval Yachts.

Nadaljevanje proizvodnje naj bi bilo odvisno predvsem od stroškov, pod katerimi bi ta lahko tekla, medtem ko naročil Seawayu ne manjka. Kot je prejšnji teden poročal časnik Finance, želi proizvodnjo Seawayevih plovil oživiti Rus Vladimir Zincenko, ki že nekaj let živi v Sloveniji, v Rusiji pa prodaja Seawayeva plovila.

Naročil za sedem plovil v skupini vrednosti pet milijonov evrov Kot je povedal, ima sam naročila za sedem plovil v skupini vrednosti pet milijonov evrov, od tega je bilo 1,7 milijona evrov že nakazanih na račun družbe Seaway. Še trije drugi prodajalci družbe Seaway pa imajo skupaj 13 naročil v skupni vrednosti tri milijone evrov.

Vsega skupaj je tako naročil za 20 bark v skupni vrednosti osem milijonov evrov, od tega je bilo na račun Seawaya nakazanih za 2,7 milijona evrov avansov. Kot je za Finance dejal Zincenko, si kupci ne želijo vrnjenih avansov, temveč plovila, na katera naj bi bili pripravljeni počakati nekaj mesecev.

Zainteresirani štirje prodajalci do zato najeli odvetnika, da bodo uredili legalna razmerja med njimi, kupci in stečajnim upraviteljem Seaway Designa, od katerega želijo najeti proizvodne prostore in stroje. Zaposlili naj bi tudi okoli 20 delavcev.