Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 2. 2014,
14.41

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 20. 2. 2014, 14.41

7 let, 2 meseca

Stanovanja iz stečajev brez zagotovil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kaj so tveganja in kaj prednosti nakupa stanovanja iz stečajnih mas

Stvari na nepremičninskem trgu se vendarle premikajo in v zadnjem času je bilo prodanih kar nekaj stanovanj iz propadlih nepremičninskih projektov. Pogledali smo, na kaj je treba biti še posebej pozoren, če se odločimo za nakup stanovanja iz stečajne mase.

Kar vidite, to kupite Stanovanja in hiše iz stečajev se prodajajo po načelu videno-kupljeno, kar pomeni, da stečajni upravitelj ne jamči za reklamacije, za odpravo morebitnih napak zaradi slabe gradnje, niti za posledice slabega vzdrževanja. To ni nepomembno, ker stanovanja, ki samevajo nekaj let, pač niso več nova. In napake se dogajajo tudi pri stanovanjih, ki veljajo za najbolje grajena. Zato posebno pozornost namenite kakovosti gradnje in se o tem posvetujte s strokovnjakom.

Drugače je pri stanovanjih, ki jih prodajajo investitorji. Po aferi Zbiljski gaj mora investitor prodajalec pridobiti bančno garancijo, da bo v garancijski dobi odpravil vse skrite napake ali takšne, ki se bodo na stanovanju in skupnih delih stavbe pojavile v desetih letih. Če pa bo investitor propadel, bo za odpravo napak poskrbela banka.

Plačilni roki Načeloma so ob nakupu stanovanj iz stečajnih mas plačilni roki bolj togi, kot jih lahko izposlujete na prostem trgu. Že za udeležbo na javni dražbi mora potencialni kupec plačati varščino (pet ali deset odstotkov izklicne cene), če uspe, pa še kupnino, za katero je običajno rok plačila mesec dni od sklenitve pogodbe. V nekaterih primerih je bil rok tudi tri mesece. Če vemo, da morata s prodajo soglašati še sodišče in banka upnica ter da odobritev bančnega posojila za kupca ni vselej hitra, tudi tri mesece ni zelo veliko časa.

Zato je treba okvirni dogovor z banko, ki bo delno financirala nakup, skleniti že pred javno dražbo ali oddajo ponudbe, če upravitelj prodaja stanovanje z zbiranjem ponudb.

Stečaj izbriše vsa bremena So pa tudi prednosti. Na prostem trgu zelo težko najdemo novo (ali nekaj let staro, nerabljeno) stanovanje, ki ne bi bilo obremenjeno s hipotekami in drugimi bremeni. Če se stanovanje ne prodaja pod okriljem banke, ki je edina upnica, se lahko pri takšnem nakupu in izbrisu hipotek močno zaplete. Zato velja še posebej podrobno preučiti, ali je stanovanje res bremen prosto. Nakup iz stečajne mase je najvarnejši nakup, saj se vse hipoteke izbrišejo. Res pa se mora banka ali drug upnik s takšno prodajo in ceno strinjati.

Ne spreglejte