Sobota,
22. 11. 2014,
19.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 22. 11. 2014, 19.33

6 let, 7 mesecev

Slovenski startup osvaja evropski trg: Amerika lahko počaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Spletna platforma Doctrina omogoča prenos znanja med farmacevtskimi podjetji in farmacevti. V dobrega pol leta je slovenski startup prepričal tudi tuja farmacevtska podjetja in investitorje.

Tomaž Erjavec je soustanovitelj dveh startup podjetij. Podjetje Oculus se osredotoča na uporabniško izkušnjo in testiranje oglasov, za kar uporabljajo visokotehnološko metodo eye tracking. Spletni portal Doctrina.si je namenjen prenosu znanja med farmacevtskimi podjetji in lekarnami v bazi. Deluje tako, da prva pripravijo izobraževanja v obliki videa, do njega pa lahko dostopajo zaposleni v lekarnah: kjerkoli in kadarkoli. Doctrina, ki jo je Erjavec ustanovil z Juretom Pučkom in je zaživela letošnjo pomlad, je tudi zmagovalni startup projekt letošnje konference digitalnih komunikacij Diggit. Slabega pol leta zatem je Doctrina prisotna na slovenskem, hrvaškem, romunskem in ruskem trgu, prostora in priložnosti za širitev pa je še veliko.

Slovenski farmacevti Doctrino dobro sprejeli, a trg je premajhen "V Romuniji smo prisotni od avgusta. Za primerjavo trgov – medtem ko imamo v slovenski bazi okoli 1.500 farmacevtov, jih je tam med 20 tisoč," o enem od prvih tujih trgov, kjer so uspešno predstavili Doctrino, pove Tomaž Erjavec. Uspešni so tudi na Hrvaškem, pred vrati pa je tudi širitev na ogromen ruski trg.

V Sloveniji so farmacevti Doctrino sprejeli dobro in se prek nje tudi redno izobražujejo. Mesečno imajo od dva do tri nove spletne seminarje, tako pa kaže tudi trend za naprej.

Do zgoščenega znanja kjerkoli in kadarkoli Od kod sploh ideja za tovrstno spletno platformo? Tako Tomaž kot Jure sta že pred podjetniško potjo delala v farmacevtski industriji in tako od blizu spoznala zagate tovrstnega dela.

Da se lahko strokovnjak, kot je farmacevt, odloča, potrebuje dovolj znanja oziroma svežih informacij o izdelkih. Tega ne morejo dobiti prek TV-oglasov, informacije na spletu pa niso nujno preverjene. Prek webinarjev lahko proizvajalci zdravil za farmacevte pripravijo izobraževanja in jih tako direktno seznanijo z novostmi.

Z Doctrino tako farmacevtska podjetja prihranijo čas (ki so ga prej potrošili strokovni delavci za vožnjo in obiske vseh lekarn) in denar. Na drugi strani pa lahko zaposleni v lekarnah do podatkov o zdravilih dostopajo takrat, ko imajo čas, in se tako bolj osredotočeno posvetijo izobraževanju.

Pomembno je tudi to, da lahko farmacevti svoje znanje preverijo z odgovori na vprašanja, ki jim jih zastavijo po webinarju, oglasijo se lahko z dodatnimi vprašanji in komentarji, delijo izkušnje.

Mnenja uporabnikov in stroke ključna Tudi stroka je projektu naklonjena. "Vsebine so strokovne, relevantne, več jih je. Predavanje je pripravljeno tako, kot mora biti. Gradivo je vedno tam, se ne izgubi," prednosti Doctrine našteva Tomaž.

Snovalci portala – Tomaž in Jure sta se povezala s podjetjem Salus, ki je 30-odstotni lastnik – menijo, da je ključno ves čas slediti mnenjem uporabnikov in posledično dopolnjevati, izboljševati svoj izdelek.

Doctrina za zdaj deluje v brskalnikih, odzivna je tako na računalnikih kot na tablicah in telefonih. Za aplikacijo za zdaj še ni bilo potrebe, pove Tomaž.

Amerika lahko počaka Čeprav imajo tudi "ameriško" izkušnjo – v pospeševalniku na univerzi Berkeley imajo odprto vabilo, kar pomeni, da se lahko kadarkoli odpravijo tja – za zdaj ostajajo osredotočeni na Evropo.

"Tu imamo veliko priložnosti, pa tudi gneče ni," pripoveduje Erjavec, ki meni, da je evropski trg precejšen, a ga ne izkoriščamo dovolj. "Amerika lahko počaka. Tudi mi moramo dozoreti, če želimo biti uspešni čez lužo."

Novi trgi odpirajo tudi željo po investicijah

Čeprav je Doctrina projekt, ki uradno nosi letnico 2014, začela pa sta ga dva človeka, se je ekipa v dobrega pol leta razširila na pet članov. "Odpirajo se novi trgi, z njimi pa raste tudi potreba po novih finančnih virih. Zato tudi iščemo nove investitorje, predvsem v državah, kamor bi se radi razširili," opisuje Tomaž.

S takšnimi investicijami ni lažja le širitev, izdelek lahko nenehno implementirajo. Ekipa se trenutno bolj kot nadaljnji širitvi posveča servisu na Hrvaškem, v Romuniji in Rusiji, da bodo lahko tamkajšnje spletne podružnice delovale samostojno.

Imamo dobre zgodbe: lokalne in globalne Za konec pa še Tomažev (ta je, mimogrede, tudi eden od organizatorjev slovenske TEDx konference) pogled na slovensko startup skupnost. "Veliko se dogaja, imamo mlade, zagnane podjetnike in dobre zgodbe: lokalne in globalne. Tudi mi delujemo po principu sharing is caring, pomagamo si in svetujemo."