Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
8.27

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Slovenske železnice

Četrtek, 1. 9. 2011, 8.27

7 let, 2 meseca

Slovenske železnice odslej holdinško organizirane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenske železnice se bodo preoblikovale v holding s tremi jedrnimi družbami in hčerinskimi družbami, ki bo v celoti zaživel 1. januarja 2012.

Z vpisom holdinga v sodni register bodo železnice Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) posredovale tudi sklep nadzornega sveta o imenovanju Ervina Pfeiferja na čelo družbe. AUKN se do imenovanja Pfeiferja ni opredelil Svet AUKN naj bi po neuradnih informacijah že danes odločal o soglasju za imenovanje Pfeiferja na položaj generalnega direktorja Slovenskih železnic. Po dostopnih informacijah pa naj se do imenovanja Pfeiferja ne bi opredelil. Bo o Pfeiferju odločal novi nadzorni svet? AUKN naj namreč ne bi bila zadovoljna nad potezo nadzornikov Slovenskih železnic, ki so v ponedeljek za generalnega direktorja holdinga imenovali Pfeiferja, zato naj bi po dostopnih informacijah že sprožila postopke o novi sestavi nadzornega sveta. Novi nadzorni svet pa naj bi znova odločal o ustreznosti Pfeiferjevega imenovanja na čelo železnic.

Menjava nadzornikov že danes?

Iz AUKN so v sredo sporočili, da bodo v prvi polovici septembra sprejeli odločitev o morebitni novi sestavi nadzornega sveta Slovenskih železnic. Po dostopnih informacijah naj bi sicer do menjave nadzornikov prišlo prihodnji torek, lahko pa že danes; med kandidati za prvega nadzornika se omenja Marjan Rekar, za člane pa Alojzij Zajc, Alenka Podbevšek in Bojan Brank (slednja sta v nadzornem svetu družbe že zdaj). Dva predstavnika v nadzorni svet izvolijo zaposleni.

O holdinški organiziranosti Slovenskih železnic Skladno s holdinško organiziranostjo Slovenskih železnic, ki jo narekuje zakon o družbi Slovenske železnice, bodo Slovenske železnice obvladujoča družba, medtem ko bodo glavne dejavnosti oblikovane pod okriljem treh novih odvisnih družb - Infrastruktura, Potniški promet in Tovorni promet. Holding bodo sestavljale tudi že obstoječe odvisne družbe: SŽ - Centralne delavnice, SŽ - ŽIP, Prometni institut Ljubljana in SŽ - Železniško gradbeno podjetje Ljubljana.

Holding Slovenske železnice bo imel štiričlansko upravo; po mandatarskem sistemu bo dva člana uprave nadzornikom v potrditev predlagal generalni direktor, za imenovanje četrtega člana pa bo odgovoren svet delavcev. Nadzorni svet, ki zdaj šteje devet članov, bo po novem šestčlanski.

Ne spreglejte