Sobota,
4. 12. 2010,
8.21

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 4. 12. 2010, 8.21

7 let, 6 mesecev

Slovenska podjetja se zanimajo za indijsko tržišče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so ta teden organizirali seminar o poslovanju z Indijo, ki se ga je udeležilo več kot šestdeset gospodarstvenikov.

To po ocenah zbornice potrjuje velik interes slovenskih podjetij za indijsko tržišče. Dogodek sodi med uvodne aktivnosti promocije poslovnih priložnosti na indijskem trgu v sklopu priprav na predvideni obisk predsednika vlade Boruta Pahorja v Indiji v prihodnjem letu, so sporočili iz GZS.

"Brez nadaljnjega širjenja tržišča tudi rasti ne bo" Indijski veleposlanik v Sloveniji Jayakar Jerome je udeležencem seminarja svetoval, naj iščejo nove poslovne priložnosti v oddaljenih regijah izven Evropske unije, saj brez nadaljnjega širjenja tržišča tudi rasti ne bo več. "Ladja je sicer v pristanišču varna, vendar je bila zgrajena za plovbo na morju," je ponazoril.

V igralništvo neposredne naložbe niso dovoljene Veleposlanik je predstavil poslovno in investicijsko okolje Indije. Sektorji, ki privabljajo največ tujih investicij, so storitve, informacijska in komunikacijska tehnologija, poslovanje z nepremičninami, gradbeništvo, energetika, avtomobilska industrija, metalurgija, nafta in plin ter kemična industrija. Omenil je, da neposredne naložbe niso dovoljene le v igralništvo in stave ter v jedrsko energijo in za več blagovnih znamk tudi v trgovino.

500 milijard za gradbeništvo in inženiring Nataša Turk iz Centra za konkurenčnost GZS je predstavila poslovne priložnosti za slovenska podjetja v Indiji. Pri tem je izpostavila predvsem infrastrukturne projekte, kjer je v gradbeništvu in inženiringu predvidenih 500 milijard dolarjev za investicije v prihodnjih petih letih. Dodatno je 200 milijard dolarjev predvidenih za investicije v pridobivanje, prenos, oskrbo in izgradnjo energetske ter cestne in pristaniške infrastrukture v prihodnjih sedmih letih.

Največ je povpraševanja po sekundarnih surovinah Glede individualnih poizvedb indijskih podjetij je po ocenah Turkove zaznati največ povpraševanja po sekundarnih surovinah, rabljenih strojih, odkupih tehnične dokumentacije ali blagovnih znamk propadajočih slovenskih tekstilnih in gradbenih podjetij.

Po besedah Tanje Permozer z ministrstva za gospodarstvo bo nove priložnosti za slovenska podjetja nudil načrtovani prostotrgovinski sporazum med EU in Indijo, ki naj bi omogočil intenzivnejše in obširnejše gospodarsko sodelovanje med podpisnicama sporazuma in predvideva tarifna znižanja za hrano, industrijske izdelke ter storitve.

"Najprej je potrebno najti pravega partnerja" V drugem delu seminarja so se predstavila slovenska podjetja, ki že uspešno poslujejo na indijskem tržišču. Skupno sporočilo direktorja družbe Pe-tra stroji Rudija Brica in direktorja podjetja Lajka Damirja Budimira slovenskim poslovnežem, ki se odločajo za vstop na indijski trg, je, da je najprej potrebno najti pravega, zaupanja vrednega partnerja, z njim zgraditi osebni odnos in šele nato preiti na posel.