David Kos

Petek,
31. 7. 2015,
11.28

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 31. 7. 2015, 11.28

7 let, 7 mesecev

Slovenija izdala za 300 milijonov evrov novih obveznic

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Slovenija je včeraj izdala novo državno obveznico v višini 300 milijonov evrov z ročnostjo 30 let, kar je največ do zdaj. Ponudbe sprejemajo do prihodnjega četrtka.

Slovenija je po poročanju spletne izdaje časnika Finance včeraj izdala za 300 milijonov evrov obveznic, ki naj bi kotirale na ljubljanski borzi. Zahtevani donos ob izdaji je znašal 3,126 odstotka, kažejo podatki na poslovnoinformacijskem portalu Bloomberg. To je nižji zahtevani donos od portugalske obveznice primerljive ročnosti, a višji od primerljivega donosa, ki ga zahtevajo vlagatelji za španske obveznice, pišejo Finance.

Na ministrstvu za finance so pojasnili, da pripravljajo sporočilo za javnost, v katerem bodo pojasnili podrobnosti, pravijo pa, da lahko vlagatelji pod danimi pogoji kupijo obveznico.

Po informacijah Financ naj bi obveznice do zdaj vplačalo devet vlagateljev. Po podatkih Bloomberga izdajo vodi investicijska banka Goldman Sachs, upošteva se slovenska zakonodaja, kupone v višini 3,125 odstotka pa bo plačevala enkrat letno.

SID banka izdala triletne obveznice Že v torek je Slovenska izvozna in razvojna banka (SID) na mednarodnih kapitalskih trgih izdala obveznico z ročnostjo treh let v nominalnem znesku 300 milijonov evrov. Fiksen letni kupon znaša 0,875 odstotka, obveznice pa bodo kotirale v Luksemburgu.