Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
25. 10. 2013,
13.55

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

socialni partnerji Anja Kopač Mrak sindikati

Petek, 25. 10. 2013, 13.55

3 leta, 11 mesecev

"Samostojni podjetniki so tik pred zlomom" (video)

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ministrica Anja Kopač Mrak je po seji ESS dejala, da je treba predlog novele insolvenčnega zakona čim prej sprejeti, položaj delavcev pa se v teh postopkih nikakor ne sme poslabšati.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je kot predsedujoča Ekonomsko socialnemu svetu (ESS) v imenu vlade po seji, kjer so s sindikati med drugim obravnavali predlog novele insolvenčnega zakona, dejala, da zakon še ni bil v medresorskem usklajevanju in da ima tudi njeno ministrstvo določene pomisleke. Zato se bodo v ponedeljek na to temo sindikati znova sestali s predstavniki njenega ministrstva in ministrstva za pravosodje, da dorečejo rešitve, ki se nanašajo na položaj terjatev delavcev v insolvenčnih postopkih. Ti naj bi pripomogli k lažji razdolžitvi pomembnih podjetij.

Razdolževanje ključno za izhod iz krize Po mnenju Kopač Mrakove je zaradi možnosti razdolževanja podjetij zakon treba čim prej sprejeti, kar je ključen pogoj za izhod Slovenije iz krize. Opozorila pa je, da je pri tem treba upoštevati različne interese, položaj delavcev pa se v teh postopkih po njeno nikakor ne sme poslabšati. "Upam, da smo se na podlagi tega, kar se je do zdaj dogajalo, kaj naučili. Cilj zakona je, da bomo postali učinkovitejši."

Na predlog Obrtno-podjetniške zbornice (OZS) so opravili tudi razpravo o dodatnih obremenitvah gospodarstva, kjer so bili predvsem izpostavljeni pomisleki glede nadaljnjih obremenitev davka na nepremičnine in rešitev v interventnem zdravstvenem zakonu, ki je zvišal prispevke za samostojne podjetnike. Dogovorili so se, da eno od prihodnjih sej ESS posvetijo prav razpravi o oblikovanju stališč za izhod iz krize. Predstavnik OZS Ivan Jani Ulaga je glede predlagane insolvenčne zakonodaje izpostavil predvsem ukinitev obveznosti poplačila vsaj 50 odstotkov navadnih terjatev v obdobju štirih let v prisilni poravnavi.

Malo gospodarstvo ne zmore več Ulaga je prepričan, da je petina slovenskega gospodarstva, ki ga predstavlja malo gospodarstvo, v izjemno kritičnem stanju. Samostojni podjetniki so tik pred zlomom, pogoji pa se slabšajo iz dneva v dan. V zadnje pol leta je propadlo 10 tisoč gospodarskih subjektov, tega izpada pa ne bo mogoče nadoknaditi nikdar več, je prepričan Ulaga.

Vsak vladni ukrep obrtniki doživljajo kot reševanje države na bremenih prebivalstva in na segmentu malega gospodarstva. Tu je izpostavil davek na nepremičnine, višje zdravstvene prispevke, cestnine, višji DDV, deregulacijo poklicev … Hkrati so pogoji za odpiranje novih s. p. ali malih družb praktično nemogoči. "Če nam država ne bo prisluhnila, napovedujem kolaps celotnega malega gospodarstva," je sklenil Ulaga.

Ne spreglejte