David Kos

Četrtek,
3. 7. 2014,
12.51

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 3. 7. 2014, 12.51

7 let, 7 mesecev

Rekordne dobičke svetovnih bank ustvarjajo Kitajci

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Medtem ko so se slovenske banke preteklo leto utapljale v ogromnih izgubah in smo jih zato morali z davkoplačevalskim denarjem reševati državljani, so svetovne banke lani ustvarile rekordne dobičke.

Tisoč najbolj dobičkonosnih bank na svetu je lani ustvarilo 673 milijard evrov dobička, kar je 23 odstotkov več kot v preteklem letu, je objavila revija The Banker. Gre za rekordne rezultate po izbruhu svetovne finančne krize leta 2008, tretjino k temu so prispevale kitajske banke.

Banke iz komunističnega političnega sistema so pred obdavčitvijo ustvarile 214 milijard evrov oziroma 32 odstotkov globalnega dobička v celotni finančni industriji. S 40 milijardami evrov prednjači Industrial and Commercial Bank of China (ICBC). Sledijo ji China Construction Bank, Agriculture Bank of China in Bank of China.

Banke v ZDA so ustvarile 134 milijard evrov dobička, kar je petino svetovnega. Vodilna ameriška banka Wells Fargo se lahko pohvali s 23 milijardami evrov.

Evropske banke na repu, slovenske s 3,2 milijarde evrov izgub Banke v evroobmočju so k svetovnemu dobičku prispevale zgolj triodstotni delež, kar je 25-odstotni padec glede na obdobje pred izbruhom finančne krize leta 2008. Najslabše so jo odnesle italijanske banke, ki so si lani nakopale 25 milijard evrov izgub.

Izguba slovenskih bank pred davki se je lani povzpela na 3,2 milijarde evrov, k njej pa so ključno prispevali visoki stroški oslabitev in rezervacij, ki so bili posledica nadaljnjega slabšanja kakovosti portfelja bank in nižanja vrednosti zavarovanj.

Japonske banke so si s 46 milijardami evrov odrezale sedemodstotni delež globalne pogače. Po 28 milijard evrov dobička so ustvarile še kanadske, francoske in avstralske banke. Brazilija se lahko pohvali z 19 milijardami, Velika Britanija pa s 16 milijardami dolarjev presežka.

Kitajska ICBC postala najmočnejša banka na svetu Revija The Banker vodilno kitajsko banko po dobičku letos označuje za najmočnejšo banko na svetu. Čeprav je bila pred tem že uvrščena na lestvico najboljših desetih bank, se je letos prvič znašla na vrhu. Velik dobiček ji po prepričanju revije omogoča kreditiranje v največjem obsegu, ima pa tudi velike sposobnosti prestajanja najslabših scenarijev.

S petega mesta na lestvici moči bank je na drugo mesto poskočila China Construction Bank. Sledijo ji ameriški JPMorgan in Bank of America ter britanska HSBC.

Ameriška banka Wells Fargo je sicer letos postala največja svetovna banka po tržni kapitalizaciji. Njena tržna vrednost je okoli 55 milijard dolarjev višja od ICBC.

Revija dodaja, da najboljše donose na kapital dosegajo afriške banke. Ti so bili lansko leto četrtino višji od svetovnega povprečja in šestkrat višji od evropskih posojilodajalk.