Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 9. 2011,
13.39

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Francija finančna kriza Grčija

Ponedeljek, 12. 9. 2011, 13.39

7 let, 2 meseca

Razmere v bančnem sistemu obvladljive

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Osrednje svetovne centralne banke so v primeru novih zaostritev na finančnih trgih pripravljene zagotoviti potrebno likvidnost, je po srečanju vodilnih centralnih bančnikov dejal Trichet.

Predsednik ECB Jean-Claude Trichet je poleg tega na sedežu Banke za mednarodne poravnave (BIS) Grčijo pozval k izpolnitvi danih zavez. Nemčija ne obupuje nad Grčijo Iz ust več nemških politikov in uglednih ekonomistov so v zadnjih dneh prišle izjave, da bi bilo treba v primeru Grčije razmišljati o vseh možnostih, tako o nadzorovani razglasitvi nezmožnosti odplačevanja obveznosti Grčije kot o možnosti izstopa Grčije iz evrskega območja in vnovične uvedbe nacionalne valute. To je razpihnilo špekulacije, da Nemčija obupuje nad Grčijo in ni več pripravljena finančno pomagati tej prezadolženi članici območja evra. Nemško finančno ministrstvo po poročanju nemških medijev že preverja različne scenarije grškega bankrota. Ena možnost, sicer manj verjetna, ki jo proučujejo v Berlinu, je ta, da država ostane v območju evra, druga možnost pa je, da v Atenah uvedejo lastno valuto, podobno drahmi, ki so jo imeli pred uvedbo evra.

Glede učinka grških težav in potencialnega bankrota te države na bančni sistem je Trichet zagotovil, da so centralne banke pripravljene zagotoviti potrebno likvidnost. "V primeru območja evra imamo (ECB) kot centralna banka zmožnost zagotoviti likvidnost na neomejeni ravni po fiksni obrestni meri," je zatrdil.

Pojasnil je, da ima ECB od 1700 do 1800 milijard evrov zavarovanj v svojih bilancah, medtem ko imajo poslovne banke v svojih knjigah še dodatnih 4000 do 5000 milijard evrov.

Francoske banke z velikimi padci, v Parizu mirijo Delnice francoskih bank so v luči strahu pred dokončnim javnofinančnim zlomom Grčije in učinkom odpisa grških dolgov na evropske banke v začetku borznega trgovanja utrpele še posebej velike padce. Guverner francoske centralne banke Christian Noyer je že zatrdil, da so francoske banke dovolj močne, da se s težavami soočijo.

"Francoske banke nimajo niti težav z likvidnostjo niti težav s solventnostjo, " je zatrdil prvi mož francoske centralne banke.

Francoske banke so zadnje tedne še pod posebej velikim pritiskom trgov, saj strahovi, da Grčiji grozi dokončen javnofinančni polom, krepijo dvom v sposobnost evropskih bank, še posebej francoskih in nemških, da se soočijo z bremenom izpostavljenosti do grških dolžniških vrednostnih papirjev.

Societe Generale še posebej močno izpostavljena? Delnice Societe Generale, ki je med drugim lastnica SKB banke, so tako izgubile že več kot polovico vrednosti, potem ko so se pojavile govorice, da naj bi bila ta velika banka še posebej močno izpostavljena.

Izgubljajo bančne delnice po vsej Evropi V trgovanju izgubljajo bančne delnice po vsej Evropi. Delnice francoskih bank so se tako pocenile za 10 odstotkov. Noyer je tako poudaril, da imajo banke v območju evra 5000 milijard evrov likvidnostnih sredstev.

Ne razmišljajo o delni nacionalizaciji bank Pomirjevalni glasovi so prišli tudi iz vladnih soban. Gospodarski minister Eric Besson je tako zanikal govorice, da naj bi v Parizu kot ukrep za pomiritev razmer razmišljali o delni nacionalizaciji bank. Kot je zatrdil, gre za mnogo preuranjeno razmišljanje, ukrep pa ne bi izpolnil svojega namena.

Vlagatelje so skušali pomiriti tudi v Societe Generale. Zatrdili so, da se izpostavljenost do ranljivih članic območja evra zmanjšuje in je obvladljiva. Kljub temu pa so napovedali pospešitev ukrepov, s katerimi naj bi do 2013 sprostili štiri milijarde evrov kapitala.

Ne spreglejte