David Kos

Torek,
28. 11. 2017,
17.03

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

3

Natisni članek

Andrej Božič Luka Koper Koper Dragan Matić

Torek, 28. 11. 2017, 17.03

6 let, 4 mesece

Bo novi šef Luke Koper postal Andrej Božič? #video

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

3

Andrej Božič | Foto STA

Foto: STA

Po zanesljivih informacijah Planet TV naj bi Dragana Matića na čelu Luke Koper konec leta zamenjal nekdanji direktor Steklarne Hrastnik Andrej Božič, so poročali v oddaji Danes. V Steklarni Hrastnik to zanikajo in pravijo, da Božič ni v nobenem uradnem postopku za prevzem funkcije.

Andreju Božiču pripisujejo zasluge za uspešno sanacijo Steklarne Hrastnik, ki je bila leta 2010, ko je prevzel njeno vodenje, tik pred stečajem. Leta 2016 je dobil nagrado manager leta, ki jo podeljuje Združenje Manager. Letos poleti je vodenje steklarne predal Petru Času, sam pa se je posvetil strateškemu razvoju družbe. Skrbel je za iskanje prevzemnih tarč in združevanje s konkurenčnimi podjetji.

Steklarna Hrastnik se je v težavah znašla zaradi notranjih nesoglasij in večmilijonskih izgub. V steklarni zdaj kar 97 odstotkov vsega, kar proizvedejo, izvozijo na evropske trge, deloma pa tudi v Ameriko in Azijo.

Božič je kariero začel kot vodja prodaje v podjetju Videm Krško, uspešno je izpeljal številna prestrukturiranja, sanacije in start-up projekte tako v Sloveniji kot v tujini. Prevzel je sanacijo Tovarne papirja Goričane, v podjetju ABB je bil odgovoren za Slovenijo in Srbijo. Saniral je skupino Iskra ERO, vodil skupino Droga in saniral nemško podjetje Mondi Raubling GmbH, ki je del multinacionalne skupine Mondi.

V Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki upravlja večinski delež Luke Koper, Božiča vidijo kot enega od najboljših slovenskih menedžerjev, še poroča Planet TV. Informacijo smo želeli preveriti pri Božiču, a se na naš klic ni odzval.

Steklarna Hrastnik: informacije niso resnične

So se pa odzvali v Steklarni Hrastnik, kjer so zapisali, da "Božič ni v nobenem uradnem postopku za prevzem funkcije predsednika uprave Luke Koper. Preostale špekulacije težko komentiramo".

Delničarji Luke Koper bodo namreč na izredni skupščini 28. decembra odločali tudi o nezaupnici upravi. Točko predlaga nadzorni svet, in sicer zaradi ugotovitev posebne revizije poslov Luke z izvajalci pristaniških storitev (IPS). 

Nadzorni svet je v obrazložitvi predloga zapisal, da je poročilo revizijske družbe Pricewaterhousecoopers o posebni reviziji z 12. novembra letos razkrilo nepravilnosti in izpostavljenost visokim tveganjem pri delovanju družbe, predvsem na področju sodelovanja z IPS.


Morda vas zanima še:

Bo šef Luke Koper med prazniki odletel s položaja?
Zakaj čudežni deček SMC ne more biti šef Luke Koper
Upravi Luke Koper grozi nezaupnica na skupščini lastnikov

Zakaj preiskava smrti v Luki Koper stoji? Ker ima država le enega inšpektorja.


Očitki, ki v zadnjem obdobju letijo na Matičevo upravo, so:

  • slabši rezultati, izkoriščenost opreme in prenizek donos v primerjavi s pristanišči v regiji, zaradi česar bi morala Luka Koper dosegati višje dobičke,
  • divji zahod na področju najemanja izvajalcev pristaniških storitev, kjer so državni organi ugotovili, da gre za "suženjsko delo" z nizkim plačilom, ogromno denarja pa se dvigne in izgine neznano kam.

Luka Koper. | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Leben pogojev ne izpolnjuje

V javnosti sicer kroži več imen morebitnih Matićevih naslednikov. Posamezni mediji so tako v zadnjih tednih med kandidati za novega predsednika uprave Luke Koper kot golo dejstvo navajali tudi Jureta Lebna, državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo. Toda Leben pogojev za ta položaj sploh ne izpolnjuje. Sam je to možnost včeraj, po objavi našega članka, tudi uradno zavrnil na Twitterju.