Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 5. 2013,
17.13

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Afrika poslovanje GZS

Sreda, 8. 5. 2013, 17.13

7 let, 2 meseca

Priložnost za obe strani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Hotel sem opozoriti na korupcijo, pa jo bom zaradi zadnjih raziskav glede korupcije v Sloveniji izpustil," je dejal slovenski gospodarstvenik med naštevanjem tveganj pri poslovanju z Afriko.

Tudi sicer je tveganj pri gospodarskem poslovanju s črno celino vsako leto manj, so prepričani veleposlaniki štirih afriških držav, Nigerije, Republike Južne Afrike, Gane in Liberije, ki so v prostorih gospodarske zbornice slovenske podjetnike poskušali privabiti, naj vlagajo v Afriki.

"Danes nihče ne preživi sam," in še: "Afrika je politično osvobojena, a je še vedno odvisna od subvencij in razvojnih pomoči," je bilo slišati na konferenci, ki jo je ob 50-letnici Afriške unije priredil GZS v sodelovanje z zunanjim ministrstvom. Tudi prodor na plodoviti afriški trg je ena izmed usmeritev slovenske države.

Kdo koga bolj potrebuje? Tudi bolj razvitim afriškim državam še vedno manjka dobra infrastruktura, pravijo veleposlaniki. Ceste, pristanišča, infrastruktura v energetiki, kmetijstvu, v državni upravi.

Evropske kolonialiste so včasih na črno celino gnali minerali, danes jih ta ponuja kot priložnost, in to tudi izčrpanemu slovenskemu gospodarstvu. Političnih nestabilnosti je v Afriki vsako leto manj, pravijo, še pomembneje pa je, da urejajo "poslovno okolje, da je vsako leto bolj prijazno do tujih naložb".

Tito – najboljša reklama Da je še vedno mogoče prodreti ali povzročiti, da dogovor hitreje steče, z lovorikami nekdanje Jugoslavije, pravi predstavnica Iskratela, podjetja iz Kranja, ki je severno Afriko začelo odkrivati pred dvema letoma. "Večkrat se nasmejimo, da je maršal Tito najboljši menedžer."

Ko se odprejo vrata zaupanja … Se Afričanom obraz razleze v širok nasmeh. "Nič ni več težava, vse hočejo takoj," pravi Boris Lipovšek iz celjskega podjetja Cetis, ki izdeluje osebne dokumente. Vozniška dovoljenja v Kongu, potne liste v Nigerju in Burundiju, biometrične potne liste v Somaliji, potne liste in vize v Sudanu … "Čas v Afriki teče drugače. Dalj časa se odločajo. Ko ti zaupajo, gre vse zelo hitro." Največji izziv so razlike v podnebju, kulturi, pa slabe cestne in letalske povezave in drag internet.

Samozavest Republike Južne Afrike Ni naključje, država spada v skupino Brics. Ta skupina petih najhitreje rastočih je v zadnjem letu dala 66 odstotkov globalne rasti, ponosno pove njen veleposlanik. Država je vstopna točka za ves kontinent. Kot dokaz navede prisotnost velikih multinacionalk in rast industrijskih con po državi. Ponuja priložnosti v gradbeništvu, turizmu, naravnih virih, stavi na močen bančni sektor in podjetniško odgovornost.

Bahavost Nigerije Temelji na tem, da je država največji afriški trg. Leta 2010 je bila peto najhitreje rastoče gospodarstvo sveta. Veleposlanik Nigerije, ki je znana kot država velikega tveganja, pravi: "Izvajamo globoke reforme." Vpeljali so protikorupcijsko klavzulo, zagotavljajo zaščito naložb in se trudijo pri dobrem upravljanju. Najbolj stavijo na telekomunikacije in energetiko, od tega veliko na nafto in plin.

Mirna ambicioznost Gane "Nafte in plina imamo, kolikor ju imamo, in nič več," umirjeno pove veleposlanik Gane. "Nismo še kot Nigerija, a tja gremo." Poleg energetike Gana ponuja priložnosti v gradnji vseh vrst infrastrukture, poslovno in politično stabilnost.

Želja Liberije Država se po desetletjih državljanskih vojn šele poslovno prebija. Svetovna banka je ocenila, da Liberija izvaja pomembne reforme. Imajo prvo žensko predsednico v Afriki, naravne resurse, gozdove. Liberijski veleposlanik pravi: "Ne, ker niso hoteli. Ker niso vedeli, kako, zato ni bilo razvoja." A po drugi strani imajo tudi pregovor: "Vse, kar pade na tla, vzklije." Tako rodovitna je Liberija.

Ne spreglejte