Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 7. 2011,
17.47

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Karavanke predor

Četrtek, 28. 7. 2011, 17.47

7 let, 2 meseca

Predor Karavanke ob vikendih zaprt za tovorni promet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Avstrija bo zaradi povečanega prometa v predoru Karavanke ob koncih tedna uvedla prepoved prometa za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone.

Ta bo med 29. julijem in 3. septembrom trajala od 22. ure v petek do 15. ure v soboto. Prometni minister Patrick Vlačič je avstrijsko potezo označil kot enostransko dejanje.

Dodatnih 10 ur prepovedi skozi Karavanke

Avstrijsko prometno ministrstvo je namreč upravitelju avstrijskih avtocest Asfinagu določilo omejitev prometa težkih tovornih vozil skozi predor Karavanke na avtocesti A11.

Omenjena omejitev za tovorna vozila pomeni dodatnih 10 ur prepovedi vožnje skozi predor Karavanke. Kot pojasnjujejo na Darsu, v Sloveniji v turistični sezoni že velja prepoved vožnje za tovorna vozila ob sobotah od 8. ure do 13. ure in v nedeljo od 8. do 21. ure.

Ob tem na Darsu dodajajo, da omenjena odredba pomeni, da voznik tovornega vozila nad 7,5 tone ne sme peljati skozi predor Karavanke ob koncih tedna, pri čemer nastopi prepoved v petek od 22. uri in traja do vključno sobote do 15. uri, nato pa v nedeljo ob 8. uri v Sloveniji nastopi splošna prepoved vožnje za tovorna vozila, ki velja do 21. ure.

"Taki ukrepi bi se morali urejati dvostransko" Vlačič je novinarjem po seji vlade dejal, da avstrijsko dejanje ni bilo usklajeno s slovensko stranjo, zato je avstrijski ministrici za promet Doris Bures poslal pismo, v katerem je poudaril, da pričakuje, da se vsi ukrepi, povezani z usklajevanjem obratovanja in vzdrževanja predora, dogovorijo na ustreznem nivoju dvostransko.

Dodal je, da je o omejitvi izvedel komaj v sredo, takšna dejanja pa po njegovem mnenju niso "v duhu sodelovanja dveh držav, ker je promet potrebno urejati skupaj".

Avstrijci so kršili pogodbo

Z ministrstva za promet pa so sporočili, da se avstrijski upravitelj avtocest s prepovedjo sklicuje na avstrijski zvezni predpis, ki je v veljavo stopil 31. maja. Kljub temu pa na ministrstvu opozarjajo, da takšen enostranski ukrep ni v skladu s pogodbo med SFRJ in Avstrijo o cestnem predoru skozi Karavanke, ki pravi, da se ustanovi skupni obratovalni komite, katerega naloga je usklajevanje obratovanja in vzdrževanja predora.

Avtoprevozniki so ogorčeni Predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Andrej Klobasa pa je dejal, da so avtoprevozniki ogorčeni zaradi avstrijske prepovedi. Po njegovem mnenju tovorna vozila niso glavni krivec nastajanja zastojev v predoru Karavanke.

Klobasa zagrozil z zaprtjem predora

Prepoved vožnje za tovorna vozila bo avtoprevoznikom po njegovem mnenju povzročila veliko gospodarsko škodo. Ob tem je Klobasa zagrozil z zaprtjem predora Karavanke v primeru, da omejitev ne bo odpravljena.

Vzdrževalci Darsa bodo sicer s signalizacijo označili, da se morajo vozila, ki so težja od 7,5 tone, izločiti na počivališče na platoju Karavanke, so zapisali na Darsu.

Ne spreglejte