Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
15. 7. 2015,
12.56

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

München Tauern Katschberg Karavanke predor Nemčija Avstrija vinjeta cestnina

Sreda, 15. 7. 2015, 12.56

6 let, 5 mesecev

Potovalne dileme: kako do Münchna?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Avto ali javni prevoz? Če z avtom, po kateri poti? Vprašanja, ki se počitnikarjem redno zastavljajo pred odhodom, nimajo enoznačnega odgovora. Poglejmo na primeru od Ljubljane do Münchna.

München v nemškem izvirniku, Monakovo v starinski slovenščini, Munich v angleškem zapisu imena prestolnice največje in najjužnejše nemške zvezne dežele Bavarske. Nekateri se tja odpravijo poslovno, nekateri po nakupih, nekateri na oglede tamkajšnjih znamenitosti ali kakšne od številnih prireditev, nekateri na pivo (zlasti ob pivski veselici Oktoberfest, katere večji del je septembra) …

Veliko je mogočih razlogov za obisk bavarskega glavnega mesta, ne nazadnje tudi zaradi bližnjega letališča Franz Josef Strauss, od koder je velikokrat mogoče poleteti zelo ugodno predvsem na oddaljene svetovne destinacije.

Vso pot po avtocesti Iz Ljubljane do slabih 420 kilometrov oddaljenega Münchna je mogoče udobno priti z avtom v štirih urah in pol, kadar ni kakšnih izrednih dogodkov. Zaplete se lahko, če v predoru Karavanke promet poteka izmenično (to je sicer edini del poti, kjer promet poteka dvosmerno) ali če se na kakšnem od velikih avstrijskih predorov na poti (Katschberg ali Tauern) pojavi zastoj zaradi povečanega prometa kljub temu, da imajo vsi avstrijski predori na tej poti dve cevi in promet v njih, če ni motenj, poteka enosmerno.

Ozka grla so lahko prvih nekaj deset kilometrov nemške avtoceste A8 od Salzburga proti Kimskemu jezeru (Chiemsee), cesta ima v vsaki smeri še vedno samo dva pasova brez dodatnega odstavnega (podobno kot prekmurska hitra cesta), in konec avtoceste v Münchnu za tiste, ki gredo v mesto, oziroma münchenska obvoznica (A 99) za tiste, ki so namenjeni do še slabe pol ure dodatne vožnje oddaljenega letališča.

Ne pozabite na slovensko in avstrijsko vinjeto ter denarnico

Nemčija (za zdaj še) ne zaračunava svojih avtocest, jih pa zato Slovenija in Avstrija. Če si odmislimo strošek slovenske vinjete, ki jo večina slovenskih vozil že tako ali tako ima v letni obliki, je treba računati še s slabimi 45 evri cestnin in predornin za povratno vožnjo. Za eno vožnjo skozi predor Karavanke je treba voznikom osebnih avtomobilov odšteti sedem evrov, nato pride še avstrijska desetdnevna vinjeta za 8,70 evra, ki jo je mogoče po isti ceni kupiti tudi v Sloveniji.

Ta pa ne velja in tudi ni potrebna na odseku Turske ceste (Tauern Autobahn, A 10) med južnim vhodom v predor Katschberg na meji med Koroško in Solnograškim in severnim vhodom v predor Tauern, zato je voznikom osebnih vozil med tema dvema predoroma treba plačati še 11 evrov za vožnjo v eno smer.

Za večkratna potovanja v letu prihranek pri avstrijski predornini

Pogosti potniki si lahko večkratne nakupe avstrijske kratkoročne vinjete nadomestijo z dvomesečno vinjeto za 25,30 evra ali z letno za 84,40 evra, prav tako je za 105 evrov mogoče kupiti letno karto za predora in se izogniti posameznim 11-evrskim plačilom. Imetniki letne vinjete lahko uveljavljajo 40 evrov popusta, vedeti je treba, da je, tako kot pri nas, veljavnost avstrijske vinjete vezana na koledarsko leto, medtem ko letna karta za predora Katschberg in Tauern velja eno leto od poljubno izbranega datuma.

Z vlakom dvakrat na dan v vsako smer brez prestopanja

Z vlakom je iz Ljubljane v München, prav tako tudi obratno, mogoče priti z enim dnevnim in enim nočnim direktnim vlakom, mogoči pa sta še dve dnevni povezavi v vsako smer s prestopanjem v Beljaku. Na nočnem vlaku je mogoče dokupiti ležalnik ali posteljo v spalniku, ob kateri bo vožnja še udobnejša.

Redna cena železniškega prevoza med Ljubljano in Münchnom ni zelo ugodna, a so v omejenih količinah za direktne povezave na voljo vozovnice Smart – za 29 evrov v eno smer – ki so vezane na točno določen datum in vlak.

Od glavne münchenske železniške postaje do letališča Franz Josef Strauss so zelo pogoste povezave s hitro primestno železnico (S-Bahn), razen med približno prvo in četrto uro zjutraj, za vožnjo v eno smer je treba odšteti 10,80 evra na osebo.

Avtobusi nemških železnic odžirajo potnike s tirov

Slovenski in hrvaški avtobusni prevoznik, katerih lastnik je hčerinsko podjetje nemških železnic, vzdržuje povezave IC Bus, ki se na svoji poti med Zagrebom in Münchnom ustavijo tudi v Ljubljani. Na voljo so dve dnevni in ena nočna povezava v vsako smer, do konca oktobra je razen ob torkih in sredah na voljo še ena dopoldanska povezava v Nemčijo in poznopopoldanska v obratni smeri.

Vozovnica med Ljubljano in Münchnom stane 20 evrov za nočno povezavo ali pet evrov več za dnevno, za povratno vozovnico pa je treba odšteti 45 evrov na osebo. Razdaljo med Ljubljano in Münchnom ali obratno avtobus premaga v slabih petih urah.

Deljeni prevozi s kombiji

Predvsem do münchenskega letališča, a tudi do središča mesta se je mogoče pripeljati s kombiji enega od slovenskih prevoznikov, ki prodajajo svoje prevozne storitve prek interneta. Cena je odvisna od načina prevoza (deljeno z drugimi potniki ali zasebni prevoz), od tega, koliko pred odhodom se naroča prevoz, števila potnikov (več oseb hkrati praviloma pomeni nižja cena na posameznega potnika), ali pride kombi do želenega naslova ali je vstop na osrednji postaji v mestu, koliko časa ste pripravljeni čakati na cilju oziroma odhodu, ko gre za vrnitev (večje časovno okno pomeni nižjo ceno) …

Za občutek o ceni, ta se lahko sproti dinamično spreminja glede na ponudbo in povpraševanje, smo izbrali odhod enega potnika z avtobusne postaje Ljubljana do münchenskega letališča in nazaj pri ponudniku Go Opti čez približno en mesec in brez pretirane prtljage – v eno smer bi za prevoz plačali 44 evrov – a zaradi dinamičnega določanja cene gre res le za občutek.

Ne spreglejte