Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
4. 11. 2014,
14.10

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 4. 11. 2014, 14.10

7 let, 7 mesecev

Postati milijonar z varčevanjem? Misija nemogoče.

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Slovenija je dobila novo lestvico milijonarjev. Premoženje prvega je ocenjeno na 617 milijonov evrov. Koliko časa bi morali običajni Slovenci varčevati na banki, da bi se zavihteli med milijonarje?

Slovenci smo po varčnosti blizu evropskega vrha, na vrhu smo tudi po tem, da največ presežnih denarnih sredstev hranimo v bankah. Čeprav so obrestne mere za depozite v zadnjih letih precej padle in se gibljejo močno pod dvema odstotkoma, jim očitno še vedno najbolj zaupamo. Številni nepoučeni vlagatelji so se namreč ob zadnjem drastičnem padcu borznih trgov precej opekli in za vselej opustili misel na plemenitenje sredstev drugod kot v banki. Gre za precej konservativen, a varen način varčevanja.

Medtem ko imamo v bankah naloženih 14 milijard evrov premoženja, smo vzajemnim skladom zaupali polovico tega zneska, v delnicah imamo še šest milijard evrov. Še vedno pa Slovenci veliko denarja hranimo doma, kjer naj bi imeli tri milijarde evrov.

Z mesečnim varčevanjem po tisočaka bi do milijona prišli v pol stoletja Preverili smo, kako (če sploh) običajen državljan lahko privarčuje svoj prvi milijon evrov. Zrno na zrno pogača, kamen na kamen palača, pravi star slovenski pregovor, a pot do milijona je skoraj misija nemogoče. Za milijon evrov bi morali ob trenutnih obrestnih merah na bankah (te se gibajo pri dveh odstotkih) mesečno varčevati po tisoč evrov, in to celih 50 let.

Poglejmo bolj realno sliko. Če bi vso delovno dobo (40 let) varčevali po sto evrov mesečno, bi imeli ob upokojitvi privarčevanih dobrih 73 tisočakov. Pri 250 evrih bi v enakem časovnem obdobju imeli 183 tisoč evrov, pri varčevanju po 500 evrov pa več kot 360 tisoč evrov (upoštevali smo prej omenjeno dvoodstotno obrestno mero). Seštevek vrednosti premoženja stotih najbogatejših Slovencev sicer znaša 4,5 milijarde evrov, kar je največ po letu 2007.

Ne spreglejte