Nedelja,
2. 1. 2011,
10.39

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 2. 1. 2011, 10.39

7 let, 6 mesecev

Podjetja naj ne bi čutila večjih težav zaradi sprememb v trgovini z Zahodnim Balkanom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Prenehala je veljati evropska uredba o izjemnih trgovinskih ukrepih za države Zahodnega Balkana, zato bodo ugodnosti odslej veljale le na podlagi dvostranskih sporazumov med EU in omenjenimi državami.

Na ministrstvu za gospodarstvo ocenjujejo, da bo sprememba posameznim podjetjem sprva povzročila le manjše nevšečnosti. Nova uredba bo sprejeta šele spomladi EU bo veljavnost omenjene uredbe za nadaljnjih pet let podaljšala z novo uredbo, ki pa ni bila sprejeta pravočasno, torej do konca lanskega leta. Sprejeta bo predvidoma letos spomladi, vsebovala pa naj bi določbo o veljavnosti "za nazaj", zato bodo lahko uvozniki po njeni uveljavitvi uveljavili povračilo plačanih carinskih dajatev. Nevšečnosti zlasti pri uvozu blaga s Kosova Na ministrstvu za gospodarstvo so ocenili, da bo sprememba posameznim podjetjem v prvih mesecih leta povzročila manjše nevšečnosti zaradi plačila carinskih dajatev, ki jih doslej ni bilo treba plačevati. Nevšečnosti utegnejo nastati zlasti pri uvozu blaga s Kosova, s katerim EU nima sklenjenega stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma, pojasnjujejo.

Slovenija s Kosova v veliki meri uvaža odpadke ter ostanke bakra in aluminija, za katere je carina v skladu s carinsko tarifo EU ukinjena, zato tu ne bo sprememb. Uvoz omenjenih izdelkov je po podatkih gospodarskega ministrstva leta 2009 predstavljal približno 60 odstotkov celotnega uvoza s Kosova, ki je znašal 2,6 milijona evrov.

Carino bo potrebno plačati pri uvozu kosovskega vina Pri uvozu nekaterih drugih proizvodov s Kosova, med drugim motornih vozil za prevoz blaga, bo treba plačati polno carino v višini deset odstotkov, medtem ko je bila po uredbi carina ukinjena. Do spremembe bo prišlo tudi pri uvozu vina, za katerega bo veljala carinska stopnja 9,9 evra za hektoliter, medtem ko je bilo po uredbi vino oproščeno plačila carine v okviru določene kvote.

Pri uvozu iz ostalih držav Zahodnega Balkana - Hrvaške, BiH, Srbije, Črne gore, Makedonije in Albanije - utegnejo težave nastopiti pri uvozu proizvodov, kjer so ugodnosti po uredbi, katere veljavnost se je iztekla, večje kot po stabilizacijsko-pridružitvenih sporazumih, pojasnjujejo na ministrstvu.

Na Carinski upravi RS pa so pojasnili, da so dvostranski sporazumi med EU in državami Zahodnega Balkana, z izjemo Kosova, večinoma ugodnejši od ukrepov iz avtonomne uredbe, zato je ta veljala le, če je predvidela koncesije, ki so bile ugodnejše od tistih, uveljavljenih s stabilizacijsko-pridružitvenim sporazumom.

Na poslovanje slovenskih podjetij to ne bo vplivalo Ker slovenska podjetja v glavnem uporabljajo ugodnosti iz posameznih stabilizacijsko-pridružitvenih sporazumov, prenehanje veljavnosti omenjene uporabe na njihovo poslovanje po oceni Carinske uprave RS ne bo vplivalo. Prizadeti bodo le uvozniki blaga s poreklom s Kosova, manj ugodnosti pa bo veljalo tudi za nekatere vrste rib, sladkor in predvsem vina iz držav Zahodnega Balkana, so še pojasnili.