Četrtek,
18. 7. 2013,
15.41

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 18. 7. 2013, 15.41

7 let, 8 mesecev

Podbregarjevo imenovanje v upravo Aerodroma Ljubljana vzbuja pomisleke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Sredino imenovanje nekdanjega načelnika generalštaba Slovenske vojske in nekdanjega direktorja Sove Iztoka Podbregarja za tretjega člana uprave Aerodroma Ljubljana močno odmeva.

Medtem ko ga nadzorniki družbe upravičujejo s strokovnostjo, predvsem na področju varnosti, se pojavljajo ugibanja o (vnovičnem) političnem kadrovanju. Časniki ugibajo, da je Podbregar pravi človek za to, da se izpelje naložba v drugi potniški terminal, ki jo načrtuje družba. Ob tem se sprašujejo o smiselnosti političnega kadrovanja v družbi, ki je na seznamu 15 podjetij, iz katerih se država želi umakniti.

Virant: Podbregarjevo imenovanje ne sme zavreti privatizacije Minister za notranje zadeve Gregor Virant je po seji vlade poudaril, da Podbregarjevo imenovanje v upravo Aerodroma Ljubljana "nikakor ne sme zavreti privatizacije". Bojazni in uresničevanja t. i. strankarskega kadrovanja bi se po njegovem mnenju znebili ravno z izpeljavo privatizacije.

Drugo, o čemer Virant, kot se je izrazil, že dolgo sanja, pa je, da bi končno zaživel Slovenski državni holding, v katerega bi imenovali devet res neodvisnih vrhunskih nadzornikov, ki nimajo izgubiti kaj drugega kot dobro ime.

Tudi minister Čufer ne vidi povezav s privatizacijo Minister za finance Uroš Čufer Podbregarjevega imenovanja ne povezuje s spremembo vladnih načrtov glede privatizacije. "Teh 15 podjetij je pripravljenih, jaz ne vidim nič takega, kar bi lahko vplivalo na to ali kaj spremenilo glede tega," je bil jasen.

Poslanca Černača zanima spor države s Podbregarjem Na najnovejšo okrepitev v upravi Aerodroma Ljubljana se je odzval tudi poslanec SDS Zvone Černač in nekdanji resorni minister. Ta je na vlado naslovil vprašanje, ki gre v smeri, kako presoja to imenovanje, zlasti zaradi dejstva, da je Podbregar v sporu z državo, saj Republika Slovenija od njega terja vračilo nekaj čez 60.000 evrov iz obdobja, ko je bil direktor Sove.

Ni edini, ki je odšel v gospodarstvo Kot ugotavlja Delo, je ugibanje, ali je Podbregarjevo imenovanje politično motivirano, povezano z dejstvom, da je leta 2012 nekaj mesecev vodil tedaj že zunajparlamentarno LDS. Podbregarja z letali povezuje dejstvo, da je po osnovni izobrazbi vojaški pilot. Leta 2001 je med drugim postal svetovalec za nacionalno varnost predsednika vlade Janeza Drnovška.

Po ugotovitvah časnika ni edini visoki uslužbenec obveščevalno-varnostnih struktur, ki se je v zadnjih letih preselil v gospodarstvo. Sebastjan Selan, ki je Sovo vodil med vlado Janeza Janše med letoma 2010 in 2012, je pred letom dni postal direktor Marine Portorož, maja je prevzel še vodenje Term Čatež. Andrej Lovšin, ki je bil do leta 1994 direktor varnostne službe obrambnega ministrstva, pa je leta 2006, v času prve Janševe vlade, za tri leta prevzel vodenje Intereurope.