Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 5. 2012,
15.56

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Formula 1 borza

Četrtek, 24. 5. 2012, 15.56

7 let, 4 mesece

Po Facebooku tudi formula 1 na borzi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na singapurski borzi naj bi v sklopu javne ponudbe ponudili delnice formule 1

Vse kaže, da ni več daleč dan, ko bo v sklopu javne ponudbe na borzi v Singapurju mogoče kupiti delnice formule 1. Kot poročajo azijski mediji, na katere se sklicuje CNN, je singapurska borza že odobrila načrt za prvo javno ponudbo delnic formule 1, ki bi na tak način lahko zbrala okoli tri milijarde ameriških dolarjev. Po prvih ocenah naj bi bila javna ponudba delnic formule 1 kar tretja največja javna ponudba delnic na azijskih borzah. Rekord v višini petih milijard in pol je še vedno v rokah družbe Hutchison Port Holdings Trust hongkonškega tajkuna Li Ka Shinga.

Lastniške spremembe v formuli 1 se že dogajajo! Eden od največjih svetovnih zasebnih investicijskih skladov CVC Capital Partners, ki je imel od leta 2006 večinski lastniški delež v formuli 1, je za približno poldrugo milijardo dolarjev že prodal dobršen del svojega lastniškega deleža ameriškima investicijskima družbama Waddell & Reed in BlackRock ter norveški centralni banki. S tem je lastniški delež CVC Capital Partners v formuli 1 padel na okoli štirideset odstotkov. "S prodajo je pridobljen dodaten svež kapital, na drugi strani pa je prodaja tega deleža dala kredibilnost sami javni ponudbi delnic formule 1, ker so tako velike investicijske družbe 'vstopile' v samo strukturo upravljanja," je ob tej priložnosti izjavil analitik iz svetovne družbe za upravljanje naložb – Aberdeen Asset Management Peter Elston. Analitiki tudi sicer napovedujejo, da bi formula 1 lahko s svojo javno ponudbo tržno ceno dvignila na več kot deset milijard dolarjev.

Ni nemogoče, da se ponovi Facebook … Justin Harper, analitik iz analitske hiše IG Markets Singapore, ni ravno prepričan o uspehu javne ponudbe delnic formule 1. Še zlasti zaradi zgodbe s Facebookom in njegove javne ponudbe delnic (drastičen, kar 11-odstoten padec cene delnice). "Ni nemogoče, da bi se tudi formuli 1 zgodilo podobno kot Facebooku," opozarja Justin Harper in dodaja, da obstaja resna nevarnost, da formula 1 podobno kot Facebook ne bo zanimiva za velike vlagatelje.

Zaradi globoke dolžniške krize v Evropi številni družbe odhajajo na azijske borze, hongkonško in singapursko, ker preprosto upajo,da si bodo na teh borzah s prodajo svojih delnic zagotovile nov svež denar.

Ne spreglejte