Sreda,
26. 12. 2012,
19.37

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 26. 12. 2012, 19.37

7 let, 7 mesecev

Planet TV: Pomembno vlogo pri osamosvajanju odigrali tudi gospodarstveniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Obiskali smo upokojena direktorja, ki sta soustvarjala slovensko državo. Vprašali smo ju, kako vidita razvoj Slovenije v 21-ih letih.

Jože Stanič, dolga leta je vodil Gorenje, danes po sprehodu s psom najraje zavije v lokal, med običajne ljudi. Pravi, da so imeli gospodarstveniki največ zaslug za relativno blag prehod Slovenije v samostojnost. Pa čeprav je nova država izgubila pomemben jugoslovanski trg.

Cene smo zniževali po 50, 30 odstotkov, pa smo preživeli, pravi Stanič. "Torej gospodarstvo je bilo dovolj dobro in dovolj modro vodeno." Modra je bila tudi politika, ki direktorjev ni menjala kot po tekočem traku. "Biti direktor enega velikega podjetja 2 leti, to ni nič. To je letanje s cveta na cvet pa ne moreš čisto nič pokazati. V firmi je treba biti pet, deset let."

Še dlje, 17 let, je Mladinsko knjigo uspešno vodil Milan Matos. Slovenci smo po njegovem mnenju od osamosvojitve prehodili le pol poti.

"Mi smo z eno nogo še vedno v socializmu, samoupravljanju, z drugo nogo pa bi radi živeli v kapitalizmu in potrošniški zahodni družbi. Postati bomo morali bolj moralni in odgovorni do ljudi in do lastnine, če želimo naprej," pravi Matos. Stečaji se mu zdijo neizbežni. "Gospodarstvo je tudi živo in nam ne sme biti žal, da nekatere stvari umrejo. Žal nam mora biti, da se nove stvari ne rojevajo z enakim tempom," je povedal.

Čeprav veljata Stanič za levega, Matos pa za desnega, le z nasmeškom na obrazu zavrneta špekulacije, da sta strica iz ozadja. Sta le upokojenca, ki z zanimanjem spremljata razvoj naše mlade države.