Četrtek,
3. 1. 2013,
20.04

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 3. 1. 2013, 20.04

7 let, 7 mesecev

Planet TV: Če bodo nasprotniki reform pošteni, bodo priznali, da so šli predaleč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Da je Slovenija vredna zaupanja, je tuje vlagatelje prepričala predvsem umiritev političnih razmer, sprejetje pokojninske reforme in tudi umiritev strasti glede referendumov, pravi Oplotnik.

Pogoji za odplačevanje dolgov slovenske države se na mednarodnih finančnih trgih končno izboljšujejo. V nepredvidljivem in viharnem letu 2012 smo na primer plačevali več kot sedemodstotne obresti, kar je bilo že nad mejo vzdržnega zadolževanja, od včeraj pa so obresti pod petimi odstotki. Kaj to pomeni za državo in državljane?

Slovenska zastava lahko mirneje plapola, ker so tuji vlagatelji pripravljeni posoditi denar za nižje obresti. Ekonomist Žan Jan Oplotnik meni, da vlagatelji bolj zaupajo v naše gospodarstvo in v našo ekonomsko politiko, kar pa bo pozitivno vplivalo tudi na zadolževanje Slovencev. "Obresti na naša posojila bodo nekoliko nižje. To pomeni, da bodo podjetja lažje prišla do denarja," je še povedal Oplotnik.

Država pa bo tako lažje prišla do denarja za zagon gospodarstva in končanje nekaterih projektov. Da je Slovenija vredna zaupanja, je po mnenju Oplotnika tuje vlagatelje prepričala predvsem umiritev političnih razmer, ko smo sprejeli pokojninsko reformo, ko so se tudi umirile strasti glede referendumov …

Oplotnik je okaral tiste, ki so nasprotovali ukrepom in reformam ter s tem dvigovali obrestne mere. "Če bodo pošteni in bodo dobro pogledali razmere, bodo morali priznati, da so šli s svojimi zahtevami mogoče malo predaleč," je še dejal. Slabi ekonomski kazalci v preteklih mesecih pa so po njegovem mnenju pripeljali do streznitve, da bo energija namesto v politično prerekanje usmerjena v ukrepe, ki bodo še izboljšali slovenski gospodarski položaj.