Torek,
28. 12. 2010,
7.49

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 28. 12. 2010, 7.49

7 let, 6 mesecev

Odpuščeni Merkurjevi in Mersteelovi delavci dobili odpravnine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Odpuščeni delavci Merkurja in Mersteela bodo na račune prejeli pripadajoče odpravnine, saj sta oba prisilna upravitelja že prejšnji teden pripravila dokumente za njihovo izplačilo.

V Merkurju je prisilni upravitelj Ladislav Hafner odobril tudi izplačilo odškodnin, plač oz. nadomestil za plače, v Mersteelu pa prisilna upraviteljica Katarina Benedik poleg odpravnin tudi izplačilo zamudnih obresti. V čakanju na odpravnine se je dopoldne v avli upravne stavbe Merkurja v Naklem protestno zbralo nekaj deset odpuščenih delavcev Merkurja in Mersteela. Po slabe pol ure so izvedeli, da je denar že nakazan. Na svoje račune ga bodo prejeli najpozneje v sredo.

V Merkurju so izplačali 453.000 evrov, v Mersteelu pa 335.000 evrov Do zapleta pri izplačilu odpravnin je prišlo, ker sta prisilna upravitelja čakala, da se avtentična razlaga stečajnega zakona, po kateri se neizplačane odpravnine delavcem, odpuščenim pred prisilno poravnavo, štejejo kot prednostne terjatve, objavi v uradnem listu. To se je zgodilo v ponedeljek in finančne službe Merkurja in Mersteela so začele predvidene postopke glede neizplačanih odpravnin. V Merkurju so tako za 50 nekdanjih zaposlenih izplačali 453.000 evrov, v Mersteelu pa za 65 nekdanjih delavcev 335.000 evrov.

Danes se je sestal tudi nadzorni svet Merkurja, ki se je z upravo dogovoril, da bodo lastniki o dokapitalizaciji družbe s konverzijo terjatev v višini 85 milijonov evrov odločali na skupščini 31. januarja 2011. Predlog dokapitalizacije bo enak kot v načrtu finančnega prestrukturiranja, je po seji povedal predsednik uprave Merkurja Blaž Pesjak in dodal, da še vedno računajo na 85 milijonov evrov kapitala, ki naj bi ga vpisali v roku enega meseca po sklicu skupščine. Po zbranih zavezah upnikov omenjeni znesek ne bi smel biti problematičen, je dodal.

Cena dokapitalizacijske delnice bo znana ob sklicu, po Pesjakovih besedah pa bo "malenkost nižja, kot je bila v finančnem načrtu". Poleg dokapitalizacije bodo lastniki na skupščini sicer potrjevali še revizorja, ki so ga nadzorniki izbrali na seji prejšnji četrtek. Uprava Merkurja je danes podpisala odobritev sindiciranega posojila v višini 35 milijonov evrov. Sredstva bodo namenjena izključno nabavi novih izdelkov, torej izdelkov za ponudbo v Merkurjevi maloprodajni mreži, po Pesjakovih besedah pa bodo posojilo začeli uporabljati januarja.

Pesjak pričakuje podpis reprogramiranja kreditov Odobritev posojila je eden od ključnih elementov načrta finančnega prestrukturiranja Merkurja. Banke bodo letno nadzorovale izkoriščanje kredita in uresničevanje zastavljenih ciljev vse do leta 2016, ko bo kredit poplačan. Pesjak do konca februarja 2011 sicer pričakuje še podpis reprogramiranja kreditov, zaključek prisilne poravnave pa v najboljšem primeru konec aprila.

Merkur, ki zaposluje 2145 ljudi, je zadnje mesece sicer tekoče posloval skoraj brez izgub, 116 milijonov evrov visoka izguba, ki jo je družba beležila v letošnjih prvih enajstih mesecih, pa naj bi bila predvsem posledica odpisov terjatev.