Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 2. 2012,
10.20

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Grčija evro Barack Obama

Sreda, 22. 2. 2012, 10.20

7 let, 2 meseca

Obama: Dogovor o Grčiji pozitiven korak pri razreševanju krize

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški predsednik Barack Obama je v torek v telefonskem pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel pozdravil dogovor finančnih ministrov evrskih držav o novi pomoči Grčiji.

Označil ga je za pozitiven korak na poti razreševanja krize v območju evra. "Predsednik se je kanclerki zahvalil za njeno vodenje in pozdravil torkov nočni evropski dogovor o novem reševalnem programu, ki bo Grčiji pomagal znižati javni dolg na bolj vzdržno raven," je v torek dejal Obamov tiskovni predstavnik Jay Carney.

"Pomemben korak naprej pri spopadu s krizo v območju evra" Obama in Merklova sta se po njegovih besedah strinjala, da novi program pomoči Grčiji skupaj z ukrepi Evropske centralne banke in reševanjem javnofinančnih težav v Španiji in Italiji predstavlja pomemben korak naprej pri spopadu s krizo v območju evra.

"Še vedno je treba delati na napredku" Ob tem je Carney poudaril, da bodo pri razreševanju dolžniških težav območja s skupno evropsko valuto potrebni dodatni koraki, med drugim okrepitev "finančnega požarnega zidu", kar naj bi preprečilo širjenje krize na večja gospodarstva, kot sta Italija in Španija. "Še vedno je treba delati na napredku," je dodal.

Po maratonskih pogajanjih končno dogovor o drugi pomoči Grčiji Finančni ministri držav z evrom so v torek zgodaj zjutraj po maratonskih, več kot 12-urnih pogajanjih, v Bruslju sprejeli dogovor o novi pomoči Grčiji, ki vključuje 130 milijard evrov javne pomoči in prispevek zasebnih upnikov, ki naj bi državi odpisali za 107 milijard evrov dolgov. Skladno z dogovorom bodo banke in zavarovalnice prostovoljno zamenjale obstoječe grške obveznice s povprečno ročnostjo okoli sedmih let za nove z zapadlostjo 30 let in z 31,5 odstotka nominalne vrednosti prvotnih dolžniških papirjev.

Obrestne mere, ki jih ponuja Grčija, so dva odstotka na leto do leta 2015, trije odstotki do 2020 in 4,3 odstotka od takrat do končne zapadlosti leta 2042. Povprečna obrestna mera naj bi tako po novem znašala 3,65 odstotka v primerjavi z dosedanjih 4,8 odstotka.

Menjava obveznic za grške zasebne upnike 12. marca Neimenovani predstavnik grškega finančnega ministrstva je v torek sporočil, da bo menjava obveznic za zasebne upnike najverjetneje 12. marca. Omenjeni uradnik je pojasnil, da bo ponudba za zamenjavo grških državnih dolžniških vrednostnih papirjev objavljena do konca tega tedna, odziv pa bodo preučili 9. marca. Tedaj bo jasno, ali je pri zamenjavi pripravljeno sodelovati vsaj 66 odstotkov zasebnih upnikov, kar je minimum za veljavnost dogovora.

Ne spreglejte