Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 12. 2010,
13.13

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 27. 12. 2010, 13.13

7 let, 6 mesecev

Nova podražitev naftnih derivatov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Naftni derivati v Sloveniji se bodo s torkom večinoma podražili. Znižala se bo le cena neosvinčenega 98-oktanskega in 100-oktanskega bencina.

Cena neosvinčenega 95-oktanskega bencina se bo zvišala za 0,1 centa na 1,263 evra, se bo pa cena neosvinčenega 98-oktanskega in 100-oktanskega bencina znižala, in sicer za en cent na 1,279 evra za liter. Dizelsko gorivo se bo podražilo za 1,7 centa na 1,233 evra, kurilno olje pa za 1,3 centa na 0,808 evra za liter. Cena avtoplina bo ostala nespremenjena pri 0,786 evra za liter, so sporočili iz Petrola.

Z novim letom dodatna podražitev kurilnega olja S 1. januarjem 2011 se bo dodatno podražilo kurilno olje, in sicer na 0,820 evra za liter, medtem ko bodo ostale cene goriv ostale nespremenjene, so sporočili iz OMV.

Brečevič: Na podražitev vplivalo več dejavnikov Kot je ocenil direktor inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji Djani Brečevič, je na tokratno podražitev vplivalo več dejavnikov, zaradi katerih se je cena surove nafte povzpela na najvišjo raven v zadnjih dveh letih.

Na naftnem trgu se namreč nadaljuje optimizem, ki ga vztrajno spodbujajo konjukturni podatki iz ZDA in razvijajočih se gospodarstev Azije, zlasti Kitajske. Na rast cene je vplivalo tudi zelo hladno vreme v ZDA in Evropi ter v zadnjem času izrazito povečanje aktivnosti različnih špekulativnih kupcev. V primeru večjega obsega takšnega načina trgovanja bodo cene surove nafte po njegovem mnenju dosegle nekontrolirano visoke ravni.

Nafta se bo dražila tudi v prihodnje Nafta se bo dražila tudi v prihodnje. V kratkoročnem obdobju bodo cene surove nafte na eni strani odvisne od hitrosti okrevanja svetovnega gospodarstva in od gibanja dolarja v primerjavi z evrom, na drugi strani pa bodo proizvodnja in tudi dokazane zaloge na konvencionalnih najdiščih postopoma upadale, kar pomeni, da bodo podjetja rezerve obnavljala bodisi na vedno težje dostopnih najdiščih bodisi v politično nestabilnih regijah tretjega sveta.

"To pomeni, da lahko upravičeno pričakujemo, da bodo tudi brez večjih pritiskov povpraševanja cene surove nafte zagotovo naraščale, vendar ocenjujem, da kljub predvideni svetovni gospodarski rasti v naslednjem letu ni za pričakovati, da bi cena bistveno presegla 100 dolarjev za 159-litrski sod," je poudaril Brečevič.

Dizelsko gorivo še naprej cenejše od bencina Kot je še pojasnil direktor inštituta, bo cena dizelskega goriva tudi v prihodnje nižja od bencinskega, kar naj bi s trošarinami regulirala vlada.

Naftni trgovci cene goriv izračunavajo na vsakih 14 dni po modelu, ki temelji na gibanju borznih kotacij cen naftnih derivatov na svetovnem trgu ter na gibanju tečaja dolarja.

Nova rekordna vrednost 95-oktanskega bencina Neosvinčeni 95-oktanski bencin bo tako dosegel novo rekordno vrednost. To gorivo se draži od 3. novembra, ko je cena padla z 1,228 evra na 1,214 evra. Mejo 1,20 evra je prvič preseglo sredi junija 2008, že julija 2008 pa znova padlo do okoli 1,16 evra.

Neosvinčeni 98- in 100-oktanski bencin bo ob pocenitvi s sedanjih rekordnih 1,289 evra dosegel drugo najvišjo vrednost doslej. Nad 1,25 evra se je prvič povzpel v začetku julija 2008, nato pa ponovno konec junija letos in oktobra letos.

Dizelsko gorivo bo v torek doseglo najvišjo raven od konca julija 2008, ko je stalo 1,264 evra za liter. Cena tega goriva je bila sicer najvišja 15. julija 2008, ko je liter stal 1,311 evra.

Ne spreglejte