Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 7. 2014,
13.39

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Janko Medja NLB Hrvaška

Četrtek, 17. 7. 2014, 13.39

7 let, 2 meseca

NLB ugaša posle na Hrvaškem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nova ljubljanska banka se ne more ukvarjati s težavo, ki je ostala od Ljubljanske banke, in se ne more opredeljevati o rešitvi za LB, niti vplivati nanjo, je dejal predsednik uprave NLB Janko Medja.

Medja je v pogovoru za hrvaški Večernji list napovedal, da v prvi polovici letošnjega leta pričakuje dobre poslovne rezultate. "Dobiček pred davki bo večji, kot je bil v prvem trimesečju," meni. Potrdil je, da nadaljujejo prestrukturiranje v Sloveniji, Srbiji in Črni gori, tako da znižujejo stroške in uvajajo nove storitve.

Težav ne pričakuje Spomnil je, da ima banka še vedno 25-odstotni delež slabih posojil v portfelju, a je 70 odstotkov teh posojil pokritih z rezervacijami. Ostaja še 800 milijonov evrov slabih posojil, ki niso pokrita z rezervacijami, a je na njih vezano zelo veliko zavarovanj, tako da Medja ne pričakuje težav.

Pričakuje pa, da bo nova slovenska vlada prinesla stabilnost. "Slovenija se je obvezala, da bo do leta 2017 privatizirala banko ter da bo obdržala največ 25 odstotkov plus eno delnico. Kljub temu ni konkretnih načrtov za privatizacijo banke, a se seveda lahko z novo vlado stanje morda tudi spremeni," meni prvi mož NLB.

"Niso dobro delali" "Niso dobro delali. V resnici delajo slabo in ustvarjajo izgube. V novi strategiji NLB smo jih določili kot nestrateške posle in bodo prodani ali zaprti. Sicer pa se to ne bo zgodilo čez noč," je Medja odgovoril na vprašanje, kako NLB posluje na Hrvaškem prek svojih lizinških, faktorinških in nepremičninskih podjetij.

Na vprašanje, ali so obupali nad vstopom NLB na hrvaški bančni trg, je Medja odgovoril, da so bili to načrti uprave, preden je on prevzel vodenje banke. "V tem trenutku takšnih načrtov ni," je bil jasen.

NLB je v zadnjem času že večkrat prejela državno pomoč, nazadnje obsežno decembra lani. Načrt prestrukturiranja, ki ga je potrdila Evropska komisija, banki ne dovoljuje agresivnosti pri združitvah in prevzemih ter širjenju poslovanja.

"LB je druga pravna oseba" Medja je pojasnil, da je NLB nastala leta 1994 in da se ne more ukvarjati s težavami, ki so ostale od stare LB, in z vprašanjem, ki ga bodo urejali med nasledstvenimi pogajanji. "Ne moremo se opredeliti, niti vplivati na strategijo reševanja teh težav," je dejal.

To velja tudi za terjatve LB do hrvaških podjetij, je dodal. "LB je druga pravna oseba. NLB ni povezana s tem premoženjem, prav tako ne s terjatvami, ki so nastale na podlagi posojil," je sklenil.

Ne spreglejte