Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Sreda,
4. 9. 2013,
21.20

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 4. 9. 2013, 21.20

7 let, 7 mesecev

Največ samostojnih podjetnikov je prevoznikov in svetovalcev

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Od skoraj 78 tisoč samostojnih podjetnikov jih je največ registriranih za dejavnosti cestnega tovornega prometa ter podjetniškega in poslovnega svetovanja.

Med samostojnimi podjetniki v Sloveniji je največ prevoznikov, svetovalcev za različna področja, frizerjev, posrednikov, gostincev in mehanikov.

Takšne in drugačne svetovalce in frizerje najdete povsod Kot kažejo zbirni podatki spletne baze bizi.si, je ta trenutek pri nas registriranih 3.690 samostojnih podjetnikov, ki se ukvarjajo z dejavnostjo cestnega prometa, pet manj jih opravlja podjetniško in poslovno svetovanje.

Za izvajanje računovodskih, knjigovodskih in revizijskih dejavnosti ter davčno svetovanje je registriranih več kot 2.600 samostojnih podjetnikov, dobrih 2.500 je takšnih, ki so prijavili frizersko dejavnost. Posredništvo, gostinstvo, vgradnja pohištva, gradnja stavb … Več kot dva tisoč imamo v Sloveniji samostojnih podjetnikov, ki so prijavili obrt nespecializiranega posredništva pri prodaji raznovrstnih izdelkov, dejavnost strežbe pijač ter vzdrževanja in popravil motornih vozil.

Med najpogosteje prijavljenimi dejavnostmi samostojnih podjetnikov so še inženirske storitve in tehnično svetovanje, vgrajevanje stavbnega pohištva, mehanska obdelava kovin, oblaganje tal in sten, elektroinštalacije, računalništvo in programiranje …

Za gradnjo stanovanjskih in nestanovanjskih stavb je ta trenutek pri nas registriranih nekaj več kot tisoč samostojnih podjetnikov.

Za katere dejavnosti se najpogosteje odločijo prejemniki subvencij Po podatkih zavoda za zaposlovanje so lani in v prvih mesecih letošnjega leta prejemniki subvencij za samozaposlitev najpogosteje registrirali dejavnost posredništva pri prodaji raznih vrst izdelkov. Tej po pogostosti sledijo predšolska vzgoja, izobraževanje, izpopolnjevanje, usposabljanje, alternativne in druge zdravstvene dejavnosti, umetniško uprizarjanje, ustvarjanje, druge športne dejavnosti.

Novopečeni podjetniki se neredko odločajo tudi za dejavnost gradnje stavb in različna inštalaterska dela, za dejavnost stikov z javnostjo ter drugo podjetniško in poslovno svetovanje. Med priljubljenimi pri prejemnikih subvencij so tudi frizerska dejavnost, kozmetičarstvo in pedikerstvo.

Zaposlitev v pogodbenem obdobju ohrani približno 85 odstotkov prejemnikov subvencije, pojasnjujejo na zavodu. Delež poslovnih subjektov, ki se jim uspe obdržati na trgu, je med prejemniki subvencij sicer višji od slovenskega povprečja.

Kateri so najredkejši? Če smo že omenili, kateri so najpogosteje registrirani samostojni podjetniki, poglejmo še na drugo stran, med tiste, za katere statistika pravi, da so najredkejši.

Kot pravi baza bizi.si, imamo v Sloveniji le po enega samostojnega podjetnika za izvajanje prašičereje, za proizvodnjo preprog, za proizvodnjo malte in za proizvodnjo ur. Tudi izdajanje računalniških iger je prava redkost med samostojnimi podjetniki, za to dejavnost je namreč ravno tako prijavljen zgolj en samostojni podjetnik. Število ustanovitev in prenehanj Po podatkih Ajpesa je bilo sicer lani pri nas na novo vpisanih 11.371 samostojnih podjetnikov, z dejavnostjo se jih je prenehalo ukvarjati 12.286.

Podatki za letos kažejo, da se je med samostojne podjetnike na novo vpisalo 8.787 oseb, 6.830 jih je tovrstno dejavnost odjavilo.

Ne spreglejte