Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 6. 2015,
7.58

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Hidria restavracija prodaja

Sreda, 3. 6. 2015, 7.58

6 let, 11 mesecev

Na prodaj tudi idrijski Kendov dvorec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Močno zadolžena idrijska Hidria se z bankami dogovarja o prestrukturiranju družbe. Prodati bo morala premoženje, ki ni povezano z njeno osnovno dejavnostjo, tudi Kendov dvorec.

Po pisanju časnika Finance kreditni odbori bank upnic v teh dneh potrjujejo sporazum o prestrukturiranju Hidrie, ki bankam dolguje 150 milijonov evrov. Ta večinoma proizvaja za avtomobilsko industrijo, letos so sicer pridobili za 300 milijonov poslov z največjimi avtomobilističnimi družbami na svetu.

Končni sporazum z bankami naj bi bil podpisan v kratkem, poleg reprograma obveznosti pa naj bi predvideval prodajo vsega premoženja, ki ni povezano z osnovno dejavnostjo družbe, v Financah pišeta novinarja Jurij Šimac in Petra Sovdat.

Skupina Hidria, v kateri je bilo do zdaj združenih okoli 30 podjetij, je prejšnji teden švedski skupini Lindab že prodala podjetje IMP Klima, ki se je ukvarjalo s prezračevalnimi tehnologijami. V zadnjih dveh letih je prodala tudi Perles in nemško podjetje GIF. Neuradno je za prodajo predviden tudi petzvezdični hotel Kendov dvorec v Spodnji Idriji, v sklopu katerega deluje prestižna restavracija.

Član prestižne verige Relais & Chateaux Hotel Kendov dvorec, ki ga gosti istoimenski dvorec, zgrajen leta 1377, je eden od 11 slovenskih hotelov, ki se lahko pohvalijo s petimi zvezdicami, obenem pa eden od dveh slovenskih članov prestižne hotelske verige Relais & Chateaux – drugi je hotel Grad Otočec. Gre za globalno združenje okoli 500 luksuznih hotelov po vsem svetu, ki morajo zadostiti strogim merilom: luksuzna namestitev v praviloma zgodovinskih zgradbah, idilična okolica in edinstvene storitve, med katerimi izstopa vrhunska kuhinja.

Prestiž v Kendovem dvorcu sicer ni za vsak žep – če bi želeli tam prespati ta konec tedna, se cene dvoposteljnih sob, opremljenih s pohištvom iz 19. stoletja, gibljejo od 150 do 300 evrov, če bi pred tem še povečerjali, k znesku primaknite še kakšnih 50 evrov na osebo.

Njihova restavracija vendarle velja za eno najboljših v teh krajih, edina resnejša konkurenca je v idrijskem hotelu Jožef, ki je v lasti Hidrijinega rivalskega koncerna Kolektor.

V Kendovem dvorcu medtem gospodari Ivi Svetlik, žena prvega moža Hidrie Edvarda Svetlika. Mimogrede, Edvard in Ivi sta se pred časom lotila tudi vinarstva – vinograde imata v Vipavski dolini, pridelujeta pa rebulo.

Ne spreglejte