Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 7. 2023,
0.01

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

Natisni članek

poletje morje Uživajmo poletje Uživajmo poletje Hrvaška trgovine

Sobota, 1. 7. 2023, 0.01

10 mesecev

Na Hrvaškem od danes omejitve dela trgovin ob nedeljah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54
Konzum | Foto STA

Foto: STA

Na Hrvaškem danes v veljavo stopa novi zakon o trgovini, po katerem bodo trgovine lahko odprte le 16 nedelj v letu. Odločitve posameznih trgovin in trgovskih verig so zelo različne. V Zagrebu in osrednjem delu države bodo poleti večinoma zaprte, na obali pa odprte.

Trgovci na Hrvaškem lahko po novem zakonu sami določijo, kdaj bodo imeli odprte trgovine. Za letošnje leto se 16 dovoljenih delovnih nedelj ne bo štelo v nedelje, ki so bile delovne do začetka veljavnosti zakona, zato jih bodo lahko razporedili prek šest mesecev, naslednje leto pa jih bodo morali razporediti prek 12 mesecev. Trgovci so se morali torej letos odločiti za 16 delovnih nedelj izmed 27.

Iz Konzuma so odločitev o delovnih nedeljah sprejeli "glede na potrebe turistične sezone, praznikov, mikrolokacijskega dogajanja in drugih pomembnih dejavnikov". Na vhode trgovin so namestili sezname nedelj, ko bodo njihove prodajalne odprte. Podobno so ravnali tudi v drugih trgovskih verigah.

Vse prodajalne Kauflanda bodo julija in avgusta odprte vsako nedeljo.

Zaradi omejitve delovnih nedelj trgovske verige napovedujejo odpuščanja zaposlenih. Po nekaterih ocenah naj bi bili najbolj prizadeti upokojenci, ki v trgovinah delajo kot pomočniki. V večjih trgovskih verigah jih je zaposlenih okoli 4.500, kar je 17 odstotkov vseh delovno aktivnih upokojencev.

Iz Supernove, ki ima na Hrvaškem 16 trgovskih središč v desetih mestih, so pojasnili, da so pripravili točen razpored delovnih in nedelovnih nedelj do konca leta.

Trgovska središča Supernove bodo poleti imela več delovnih nedelj na obali, jeseni in pozimi pa bodo ob nedeljah večkrat odprti v osrednjem delu države. "Vsi centri bodo ob tem imeli delovne nedelje v mesecih pomembnih praznikov in ob začetku šolskega leta," so še sporočili.

V notranjosti države bodo trgovine poleti večinoma zaprte

Supernova Garden Mall v Zagrebu bo na primer zaprt vse poletje, razen zadnje nedelje v avgustu. V septembru in oktobru bo odprt po tri nedelje, v novembru in decembru pa vse nedelje. Supernova v Zadru bo odprta vse nedelje v juliju in avgustu ter dve nedelji v septembru. V oktobru bo ob nedeljah zaprta, v novembru bo odprta samo eno nedeljo, v decembru pa vse.

Trgovsko središče Z v Zagrebu bo po drugi strani odprto vse nedelje v letu, različno pa bodo ob nedeljah odprte posamezne trgovine znotraj njega. "Vrata našega centra bodo odprta vsako nedeljo glede na to, da ima center Z veliko privlačnih vsebin iz segmenta zabave, gostinstva in storitev, za katere omejitve ne veljajo," so sporočili iz zagrebškega trgovskega središča za portal hrvaške televizije N1.

V trgovskem središču Arena v Zagrebu so za N1 pojasnili, da se bodo pri nedeljskem delu osredotočili na konec leta, v Avenue Mallu pa bodo zaprti vse od 1. julija do konca avgusta. "Delali bomo prve tri nedelje v septembru, prve štiri v oktobru ter vse nedelje v novembru in decembru," so sporočili.

City Center One East v Zagrebu bo delal po enem razporedu, City Center One West po drugem, na iste nedelje pa bosta odprta v najprometnejših mesecih oziroma vse nedelje v novembru in decembru, še piše N1.

Predvidene tudi izjeme

Zakon o trgovini določa izjeme. Ob nedeljah bodo lahko med drugim odprte trgovine na železniških in avtobusnih postajah ter na letališčih, v pristaniščih, na ladjah, bencinskih postajah, v bolnišnicah, hotelih in kulturnih objektih. Med izjemami bodo tudi tržnice.

Ne spreglejte