Torek,
26. 1. 2016,
14.10

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
bencin vlada

Natisni članek

Torek, 26. 1. 2016, 14.10

7 let, 6 mesecev

Ministrstvo bi še reguliralo cene 95-oktanskega bencina in dizla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo predlaga, da bi cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva ostale regulirane kot do zdaj, cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja pa ne več.

Po predlogu, objavljenem med vladnimi gradivi, bi v okviru ukrepa določitve cen ostala samo še motorni 95- oktanski bencin in dizelsko gorivo. Oblikovanje cen teh dveh naftnih derivatov bi ostalo enako kot do zdaj, in sicer je predpisana metodologija, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro, modelske cene pa se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij.

Prvi korak k liberalizaciji Pri kurilnem olju pričakujejo, da se zaradi "dokaj konkurenčnega okolja in preprostega vstopa novih konkurentov končna cena za potrošnike (skupaj s prevozom goriva na dom) ne bo bistveno spremenila, zato tu ne bo prišlo do zaznavnih finančnih učinkov".

"Prvi korak je liberalizacija cen za neosvinčene bencine višjih oktanskih vrednosti in ekstra lahkega kurilnega olja. Ukrep določitve cen ostaja v veljavi za 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin in dizelsko gorivo (dizel), ki sta vključena v predlog uredbe," so zapisali.

Po predlogu bo uredba začela veljati 9. februarja.