Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 12. 2010,
12.27

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 12. 2010, 12.27

7 let, 6 mesecev

Markovec stoji, CPM pa pritiska na Dars

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
CPM si skupaj z avstrijskim partnerjem Alpine BAU podaja kljuke na državni avtocestni družbi in išče možnost lastnega preživetja.

"To je velika zmaga za CPM," je še v začetku decembra 2009 z Darsom podpisano pogodbo za graditev predora Markovec na hitri cesti med Koprom in Izolo ocenil prvi mož in najpomembnejši lastnik mariborskega gradbinca Janez Škoberne. 64,5 milijona evrov vredna pogodba je bila kratko malo tako poceni, da se Dars tako ugodni ponudbi za dograditev še zadnjega velikega gradbenega projekta slovenske avtocestogradnje preprosto ni mogel izogniti. Čeprav so že takrat številni opozarjali, da CPM v konzorciju z avstrijskim Alpine BAU za ta denar projekta ne more dokončati. Dobro leto po začetku del na Markovcu gradbišče sameva In zdaj je, kar je. Dobro leto dni po podpisu pogodbe in začetku del, ko so začeli brneti gradbeni stroji in vrtati predor, se je slika obrnila na glavo: dela so ustavljena, že pred tedni so odšli domov nezadovoljni delavci podizvajalca del slovaške Skanske, CPM kot izbrani izvajalec del počasi odvaža gradbeno mehanizacijo z gradbišča, ki vse bolj sameva, kar le potrjuje vso agonijo mariborskega gradbinca. SCT-jevemu Ivanu se verjetno smeje CPM, ki se utaplja v likvidnostnih težavah in dolgovih, že tedne od Darsa zahteva šest milijonov evrov in pol dodatnega denarja za nepredvidena dodatna dela, vendar je uprava Darsa, ki ji predseduje Mateja Duhovnik, vsaj za zdaj, na to uho še gluha. Manj kot leto dni od začetka del CPM že zahteva dodaten denar, da bo nadaljeval z deli. Verjetno se prav škodoželjno smeje SCT-jevemu baronu Ivanu Zidarju, ki mu je CPM tako "dumpinško" speljal posel na Markovcu. Ta zdaj sameva, na Darsu pa si belijo glavo, kako prisiliti CPM, da bo nadaljeval dela.

Bo uprava Darsa popustila? Dosedanji sestanki uprave Darsa in mariborskega gradbinca – ločeno so se z vodstvom državne avtocestne družbe srečali tudi predstavniki avstrijskega Alpine BAU – še niso dali rezultata, čeprav je v pogodbi menda zapisano, da sta oba partnerja v konzorciju CPM in Alpine BAU pri realizaciji projekta neomejeno solidarno odgovorna. Če eden od partnerjev preneha dela, ga mora zamenjati drugi partner. Bo CPM zares zamenjal avstrijski partner? Malo verjetno! Kot je tudi malo verjetno, da bi avtocestna družba unovčila bančno garancijo v višini desetine pogodbene vrednosti. Verjetneje je, da bo uprava Darsa popustila mariborskemu gradbincu in plačala vsaj del nepredvidenih del, večina katerih naj bi nastala zaradi domnevno spremenjene strukture hribine na Markovcu. In potem se bodo delavci verjetno vrnili na delo, kajti objava novega razpisa za iskanje novega izvajalca del bi bila preprosto predraga in bi še bolj oddaljila dokončanje predor Markovec.

Prvi aneks za dodatna dela ni zadnji, takšna je avtocestna praksa Pristojni prometni minister Patrick Vlačič pa je jasen: "Markovec mora biti dokončan v roku." To pomeni do pomladi 2013. Če tudi bo, je drugo vprašanje. Brez odgovora ostaja tudi vprašanje, do kdaj bi dodaten denar zadovoljil potapljajoči se CPM. Kdaj bi se oziroma se bo porajala nova zahteva o plačilu dodatnih nepredvidenih del? Avtocestna zgodba aneksov s Trojan in iz Šentvida se torej ponavlja, samo izvajalec je drug.

Ne spreglejte