Ponedeljek,
27. 5. 2013,
11.39

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 27. 5. 2013, 11.39

7 let, 8 mesecev

Marca manj prihodov domačih turistov, a več tujih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V turističnih nastanitvenih objektih v Sloveniji so marca zabeležili odstotek več prihodov turistov in prav tako odstotek več njihovih prenočitev kot marca lani.

Število prihodov domačih turistov je bilo nižje za osem odstotkov, prihodov tujih turistov pa je bilo za devet odstotkov več, je v končni oceni objavil državni statistični urad.

Več kot 556.000 prenočitev V turističnih nastanitvenih objektih so marca zabeležili več kot 205.000 prihodov turistov in več kot 556.000 njihovih prenočitev. Na letni ravni to pri obeh kategorijah predstavlja enoodstotno rast. Število nočitev domačih turistov se je v primerjavi z lanskim marcem znižalo za osem odstotkov, število nočitev tujih turistov pa se je povečalo za devet odstotkov.

Največ turistov je iz Italije, Avstrije, Nemčija in Hrvaške Marca so 40 odstotkov prihodov ustvarili domači turisti, 60 odstotkov pa tuji turisti. Slednji so marca ustvarili tudi 54 odstotkov vseh turističnih prenočitev. Ključni evropski trgi, od koder so prihajali turisti, ki so marca ustvarili največ prenočitev tujih turistov pri nas, so bili Italija (23 odstotkov), Avstrija (17 odstotkov), Nemčija in Hrvaška (po devet odstotkov) ter Rusija in Madžarska (po pet odstotkov).

Število turistov iz Srbije in Madžarske je padlo Z vidika pomembnejših turističnih trgov so v Sloveniji marca več prenočitev kot marca lani ustvarili turisti iz Italije (za 29 odstotkov več), Nemčije (za 23 odstotkov več), Avstrije (za devet odstotkov več), Velike Britanije (za pet odstotkov več), s Hrvaške (za tri odstotke več) in iz Rusije (za dva odstotka več). Manj nočitev kot marca lani so ustvarili turisti iz Srbije (za deset odstotkov manj) in z Madžarske (za 16 odstotkov manj).

Največ nočitev v zdraviliških občinah Največ nočitev vseh turistov so marca zabeležili v zdraviliških občinah - skoraj 214.000 ali odstotek manj kot v enakem obdobju lani. Na drugem mestu po številu nočitev vseh turistov so bile gorske občine; tam so zabeležili skoraj 108.000 prenočitev turistov ali približno toliko kot v enakem lanskem mesecu. Obmorske občine so zabeležile okoli 105.000 prenočitev turistov ali štiri odstotke več kot marca lani. Zaradi večjega obiska tujih turistov je marca več nočitev zabeležila tudi občina Ljubljana, in sicer za sedem odstotkov več kot marca lani. Občina Ljubljana je tako zabeležila devet odstotkov vseh nočitev turistov v Sloveniji.

Tuji in domači turisti so ustvarili največji delež svojih prenočitev v zdraviliških občinah, in sicer tuji turisti 29 odstotkov, domači turisti pa 50 odstotkov vseh svojih prenočitev. Domači turisti so skoraj polovico (49 odstotkov) vseh svojih nočitev ustvarili v občinah Piran, Moravske Toplice, Brežice, Kranjska Gora, Zreče in Podčetrtek, medtem ko so tuji turisti 48 odstotkov vseh svojih prenočitev ustvarili v občinah Ljubljana, Piran, Bled, Kranjska Gora in Moravske Toplice.

V prvem letošnjem četrtletju je bilo prihodov turistov za odstotke manj kot v enakem obdobju lani. Manj je bilo tudi njihovih nočitev, in sicer za tri odstotke. Prihodov in prenočitev domačih turistov je bilo manj kot v enakem obdobju lani, in sicer prihodov za tri odstotke, nočitev pa za šest odstotkov. Število prihodov tujih turistov je bilo približno enako, število njihovih prenočitev pa za odstotek nižje.