David Kos

Torek,
13. 5. 2014,
8.47

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 13. 5. 2014, 8.47

7 let, 7 mesecev

Luka Koper prekinila sodelovanje z Italijani

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Luka Koper je prekinila pogodbo z italijanskim podjetjem, ki je bilo na podlagi javnega razpisa decembra lani izbrano za poglobitev morskega dna na globino 14 metrov, so sporočili iz Luke.

Uprava Luke Koper ugotavlja, da v pogodbenem roku, do katerega bi moralo italijansko podjetje Costruzioni generali Xodo končati poglabljanje, izvajalec ni opravil niti desetine predvidenega dela. Pogodba se je z današnjim dnem iztekla, v Luki pa je ne bodo podaljšali, so zapisali v spročilu medijem.

Glede na neupravičeno in drastično zamudo pri izvajanju poglabljanja in glede na številne težave, ki jih je imel izvajalec v fazi same priprave na poglabljanje in tudi v nadaljevanju, v Luki Koper menijo, da obstaja preveliko tveganje pri nadaljevanju pogodbenega odnosa z izbranim izvajalcem.

Podjetje Costruzioni generali Xodo naj bi bilo po neuradnih informacijah Dela tesno povezano s koprskim gradbincem Grafist. Neuradno naj bi Italijani delali tako počasi zato, ker je to v interesu konkurenčnih pristanišč.

Poglobitev morskega dna za Luko strateškega pomena Italijanski izvajalec je bil izbran decembra lani kot najcenejši ponudnik del, ki so ključnega pomena za nadaljnji razvoj in rast kontejnerskega prometa. Če Luka do konca avgusta ne bo zagotovila globljega dna, bi lahko izgubila strateško zelo pomemben posel in prvo mesto pri pretovoru zabojnikov, ki ga ima že nekaj let v severnem Jadranu. Ladjarji namreč za jesen letošnjega leta napovedujejo začetek prihoda večjih kontejnerskih ladij z ugrezom nad 13 metrov. Grozi ji tudi izguba posla z Maerskom, ki bi svoje matično pristanišče lahko zamenjalo za Trst.

Uprava družbe je zato sprejela vse potrebne ukrepe, s katerimi bo zagotovila, da bo projekt poglabljanja končan do konca avgusta.

Po prepričanju Luke Koper so bile prav zamude pri poglabljanju prvega bazena lani eden od dejavnikov, ki so krojili poslovanje skupine Luka Koper. Ta je sicer lani po revidiranih podatkih ustvarila 7,7 milijona evrov dobička, kar je 26 odstotkov manj kot leta 2012 in manj od prvih ocen, ki so kazale na 8,2 milijona evrov dobička.

Dela bi lahko nadaljevali Nizozemci Po zagotovilih poznavalcev bi takšno delo lahko opravil nizozemski izvajalec, ki ga decembra lani uprava Gašparja Gašparja Mišiča ni izbrala. Raje se je odločila za 700 tisoč evrov cenejše, a kot kaže, tudi bolj nezanesljive italijanske izvajalce.