Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 1. 2014,
16.28

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

letalski promet stavka Adria Airways

Torek, 28. 1. 2014, 16.28

7 let, 2 meseca

Letalski promet v Evropi bo ohromljen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Potniki, ki nameravajo med sredo in petkom potovati z letalom, naj se pripravijo na morebitne nevšečnosti v letalskem prometu.

V več evropskih državah bodo stavkali kontrolorji zračnega prometa, ki nasprotujejo načrtom Evropske komisije glede vzpostavitve enotnega evropskega zračnega nadzora. Najhuje naj bi bilo v Franciji in na Portugalskem.

Kolikšne bodo razsežnosti stavke, po ocenah Evropske agencije za varnost zračnega prometa (Eurocontrol) zaenkrat ni mogoče napovedati. Francoski kontrolorji bodo začeli stavkati predvidoma v sredo ob 19. uri, stavka pa bo trajala do petka do 5. ure. Na Portugalskem nameravajo stavkati v sredo ob 8. in 15. uri, v obeh terminih pa bo stavka trajala predvidoma dve uri. Do motenj bi lahko prišlo tudi v četrtek.

Na Malti bodo stavkali skoraj cel dan, v Nemčiji so stavko odpovedali Tudi v Sloveniji in na Cipru naj bi kontrolorji v sredo za nekaj časa odložili delo, na Malti pa nameravajo stavkati skoraj cel dan. V Avstriji so za četrtek zjutraj napovedali zbor delavcev, protestne akcije naj bi potekale tudi na Madžarskem, Slovaškem in v Grčiji, na Češkem pa nameravajo stavkati cel dan. V Nemčiji so stavko odpovedali.

"Trudimo se po svojih najboljših močeh, da bi učinke omilili," je povedal neimenovani tiskovni predstavnik Eurocontrola. Možne so menjave linij in preložitve letov, odločitev o morebitni ukinitvi kakšnega leta pa je v rokah posameznih letalskih družb.

Kontrolorji nasprotujejo načrtom Evropske komisije glede vzpostavitve enotnega evropskega zračnega nadzora. Po njihovem mnenju gre za liberalizacijo sektorja, ki naj bi vodila v odpuščanje in slabše delovne pogoje.

Evropska komisija je sredi lanskega leta sprejela ukrepe za pospešitev reforme evropskega sistema za nadzor zračnega prometa. Z uvedbo t. i. enotnega evropskega neba naj bi znižali stroške, zmanjšali onesnaženje ter povečali varnost.

Ne spreglejte