David Kos

Četrtek,
5. 12. 2013,
14.24

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 5. 12. 2013, 14.24

7 let, 7 mesecev

Lastnike obveznic slovenskih bank bodo razlastili (video)

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
"Gre za primer brez primere," je o noveli zakona o bančništvu, s katero bo država razlastila okoli 1.300 lastnikov podrejenih obveznic slovenskih bank, dejal predsednik VZMD Kristjan Verbič.

Odpis podrejenih obveznic bo po Verbičevih predvidevanjih izveden takoj po objavi stresnih testov bank prihodnji petek. Na podlagi seznama vrednostnih papirjev, s katerimi je Ljubljanska borza ta ponedeljek ustavila trgovanje za nedoločen čas, gre za obveznice NLB, NKBM, Abanke, Banke Celje, Factor banke in Probanke. Po grobi oceni povzročena škoda znaša 200 milijonov evrov, čeprav so ocene Banke Slovenije še višje. To bodo utrpeli tako fizični lastniki kot skladi, tudi pokojninski skladi. Posledično bo po besedah Verbiča prizadetih pol milijona državljanov. Hkrati država s tem dejanjem močno škodi naložbeni klimi v Sloveniji.

Lastniki obveznic NLB so bili zavedeni Združenje je zato takoj po uveljavitvi zakona pozvalo vse imetnike podrejenih obveznic slovenskih bank, da se pridružijo sporazumu o sodelovanju in skupinskem nastopu. Odzvalo se je 250 fizičnih lastnikov podrejenih obveznic, največ med njimi je lastnikov 26. izdaje obveznic NLB, s katero bodo skušali zagotoviti zadržanje oziroma zavrnitev novele zakona o bančništvu. Lastniki obveznic NLB so bili po Verbičevih besedah zavedeni, saj jih je NLB oglaševala in zamenjevala depozite za obveznice na samih okencih. Poleg tega so šli posamezniki v te nakupe na podlagi zagotovila, da bodo ob premoženje (nominalno z obrestmi) le, če bo šla NLB v stečaj.

Gre za več resnih kršitev ustave VZMD, ki je skupaj z Odvetniško pisarno Kunič na ustavno sodišče v torek vložilo oceno ustavnosti novele zakona o bančništvu, je prepričano, da novela radikalno in retroaktivno posega v pravice lastnikov podrejenih obveznic, domače banke in Banko Slovenije pa odrešuje vsakršne pravne in odškodninske odgovornosti za škodljive posledice skorajšnjih odpisov. Hkrati novela pomeni več resnih kršitev členov slovenske ustave.

Po besedah odvetnika Miha Kuniča gre za: – pravno predvidljivost in retroaktivnost zakona (Zakoni morajo biti smiselni tudi za vnaprej, ne samo za nazaj.), – ostro kršitev pravic do pravnega sredstva (Zakon ne omogoča kakršnegakoli pravnega postopka v zvezi z razlastitvijo imetnikov obveznic.), – varstvo zasebne lastnine (Predvidena je konverzija podrejenih obveznic v delnice banke, pri čemer novela zakona določa, da je potrebno upoštevati, kot da ne gre za delujoče podjetje. Kako torej oceniti vrednost nedelujočega podjetja? Dejansko gre za razlastitev.), – načelo določnosti pravnih aktov (Državni zbor je Banki Slovenije predal pooblastila, ki presegajo ustavno zajamčene. DZ lahko samo preda pooblastila organu, kako in na kakšen način naj izvede razlastitev.).

Odpira se Pandorina skrinjica Rezultat teh kršitev bi bilo po Kuničevih besedah povečano število sodnih postopkov pred slovenskimi sodišči in v primeru neuspeha tudi evropskimi sodišči. Zaradi kršitev ustave bi bil lahko rezultat razlastitve imetnikov obveznic zanemarljiv. "Odpira se Pandorina skrinjica posegov v ustavno zajamčene pravice. Človekove pravice zagotavljajo razvoj, socialno državo in pravičnost in zato bo o tej noveli odločalo ustavno sodišče," je dejal Kunič.

V Španiji lastniki obveznic le ob 19 odstotkov vrednosti V pobudi so povzeli prakso iz Španije. Čeprav je država izdatno dokapitalizirala banke, imetnikov podrejenih obveznic niso razlastili, temveč so po njihovem vedenju posamezne banke z imetniki sklenile anekse in so ti izgubili od 14 do 19 odstotkov nominalne vrednosti obveznic. Če na ustavnem sodišču ne bodo uspešni, se bodo podali tudi do Evropskega sodišča za človekove pravice. "Slovenija za reševanje tovrstnih situacij predstavlja poskusnega zajčka," opozarja Verbič.

Novela, ki jo je državni zbor po odložilnem vetu državnega sveta sredi novembra znova potrdil, daje Banki Slovenije arbitrarno pravico odrediti odpis vseh podrejenih obveznic slovenskih bank, jim s takim odpisom ustvariti enkratni dobiček in tako zmanjšati potrebe po vplačilu svežega kapitala.

Jutri bo tudi Društvo malih delničarjev Slovenije (MDS) na ustavno sodišče vložilo dve pobudi za presojo ustavnosti posameznih določil novele zakona o bančništvu, in sicer ločeno za obveznico ABVIP in obveznico NLB26.