Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 12. 2010,
11.31

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 27. 12. 2010, 11.31

7 let, 6 mesecev

Lahko Adrio Airways reši NLB?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Po dogovoru z zaposlenimi o znižanju plač za petino zdaj nujen dogovor z upniki, sicer se lahko zgodi najbolj črni scenarij – stečaj.

Vrag je odnesel šalo, zdaj gre zares. Slovenski nacionalni letalski prevoznik Adria Airways, ki se je v zadnjih letih vse bolj potapljal, je očitno priletel na konec svoje poti. Dolga ima za vsaj 90 milijonov evrov, izgube iz letošnjega poslovanja je že skoraj devet milijonov, preteklo poslovno leto pa je Adria sklenila s skoraj 14 milijoni čiste izgube. Prav zaradi vse bolj alarmantnih razmer v podjetju je vodstvo prejšnji teden končno uspelo prepričati zaposlene, da je treba nujno oklestiti najprej plače, ki bodo tako za petino nižje. Vendar je to le prvi korak v smeri možne rešitve nacionalnega letalskega prevoznika, čigar glavnemu izvršnemu direktorju Tadeju Tufku številni že mesece, za zdaj neuspešno, zelo "majejo" direktorski stolček. Adria bi odpis dolga ali konverzijo Adria zaradi že skoraj kroničnih likvidnostnih težav in izjemno visokih stroškov flote 13 letal in dveh letal airbus 319 v najemu za "mrtve" mesece zimske sezone nujno potrebuje nekajmilijonsko premostitveno posojilo, če želi preživeti.

Kdaj ga bo dobila, če sploh, je odvisno od pogajanj z bankami, zlasti z največjim Adriinim upnikom – državno NLB. Tej naj bi nacionalni letalski prevoznik dolgoval vsaj 50 milijonov evrov. Zato si v Adrii prizadevajo z upniki tudi NLB-jem poiskati dogovor o konverziji dolga, njegovega dela ali celo o njegovem delnem odpisu. V upniških krogih – največji upniki so NLB, Abanka, Hypo banka in Petrol – seveda ne želijo komentirati pogajanj o prihodnji usodi slovenskega nacionalnega letalskega prevoznika. Zagotovo pa niso navdušeni nad idejo o morebitnem delnem odpisu dolga ali njegovi spremembi v lastniške deleže, bolj naklonjeni naj bi bili prisilni poravnavi, pravijo poznavalci. Na to pa v Adrii ne pristajajo, saj po njihovem mnenju ni mogoča. Brez finančnega prestrukturiranja pa v podjetju zagotovo ne bo šlo.

Lufthansa lahko vstopi v Adrio, ampak prej bo treba še "počistiti" Pred morebitnim vstopom tujega strateškega partnerja v Adrio Airways – največkrat se že mesece, če ne že kar leta, omenja dolgoletna partnerica Adrie v Star Allianceu, nemška Lufthansa – bo morala država, ki je prek PDP, Posebne družbe za podjetniško svetovanje, kar 87-odstotna lastnica družbe, z upniki poiskati dogovor. Še toliko bolj, ker je večinsko državna NLB pred načrtovano dokapitalizacijo. Če ne bo dogovora med Adrio in NLB, ki naj bi imela ob koncu leta okroglih 100 milijonov evrov izgube, se kaj lahko uresniči črni scenarij stečaja Adrie Airways. In to ne glede na to, da bi premier Borut Pahor menda rad ohranil nacionalnega slovenskega letalskega prevoznika. Ampak ta bi moral živeti od poslovnih prihodkov in ne od kreditiranja bank, zlasti večinsko državne NLB, pravijo tisti, ki že leta trdijo, da je Adria vreča brez dna, ki jo ohranja pri življenju le "infuzija" države prek bank in drugih paradržavnih ustanov. Naliti si bo pač treba čistega vina in finančno "očistiti" Adrio Airways, šele potem pa lahko pričakujemo, da bo v njeno lastniško strukturo morda le vstopil tuji strateški partner, ki je edina možnost dolgoročnega preživetja Adrie Airways. Nič drugače, kot se je zgodilo pri Austrian Airlines.

Ne spreglejte