Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
6. 3. 2014,
6.48

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Prihranek pri LED razsvetljavi

Četrtek, 6. 3. 2014, 6.48

7 let, 2 meseca

Koliko lahko privarčujemo z LED-razsvetljavo?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Gospodinjstvo z menjavo potratnih klasičnih žarnic za energijsko varčne LED-sijalke za razsvetljavo porabi 22-krat manj energije. Na leto lahko tako prihrani več kot 150 evrov.

Izračun temelji na predpostavki, da imamo v stanovanju vgrajenih 25 klasičnih, varčnih žarnic ali LED-sijalk z nazivno delovno močjo 40 vatov, ki so dnevno v povprečju prižgane štiri ure.

Poraba svetilk LED 22-krat manjša Poraba električne energije varčnih žarnic s tehnologijo CFL je petkrat manjša od porabe klasičnih žarnic na žarilno nitko in štirikrat večja od porabe sijalk LED. Poraba LED-sijalk pa je kar 22-krat manjša od porabe klasičnih žarnic. To sicer ne pomeni, da za elektriko plačamo 22-krat manj, saj je koncept obračunavanja električne energije precej kompleksen, so nam pojasnili v Elektro Ljubljana.

Če predpostavimo, da je povprečna cena kilovatne ure (kWh) 0,12 evra in imamo v stanovanju 25 žarnic, bomo v enem letu za razsvetljavo s klasičnimi žarnicami plačali 175 evrov, za razsvetljavo z varčnimi sijalkami 35 evrov, za sodobno varčno LED-razsvetljavo pa le 8 evrov. Samo z zadnjimi lahko tako gospodinjstvo na leto privarčuje 167 evrov, z uporabo varčnih sijalk pa 140 evrov.

Klasične žarnice v prodaji le še dve leti Potratne klasične žarnice na žarilno nitko, ki so dolga leta razsvetljevale slovenske domove, se po direktivi EU od leta 2009 postopoma izločajo iz prodaje. Sprva so prepovedali prodajo stovatnih žarnic, do leta 2016 bodo iz prodaje umaknjene še preostale moči klasičnih žarnic.

V ZDA se načrt umika klasičnih žarnic razlikuje med posameznimi zveznimi državami, a večina jih je odločena, da jih bodo iz prodaje umaknili do leta 2020. Bolj varčno razmišljajo Kitajci, kjer bo po načrtih uporaba klasičnih žarnic dovoljena do konca leta 2016.

Vsaka ima svoje prednosti in slabosti Glavna razloga za prepoved prodaje klasičnih žarnic sta kratka življenjska doba in slaba učinkovitost. Žarilna nitka v svetlobo pretvori zgolj pet odstotkov energije, preostala se s toploto izgubi v okolico.

Razlog, da tudi bolj učinkovite in varčne žarnice s tehnologijo CFL, predvsem pa dražje, ne predstavljajo alternative klasičnim, je njihova vsebina. Vsebujejo namreč okoli pet miligramov nevarnega živega srebra, ki v primeru razbitja ogroža naše zdravje. V takšnih primerih se je ne smemo dotikati z rokami, prav tako ni zaželena bližina otrok, prostor pa je treba temeljito prezračiti. Pri varčnih žarnicah se tudi moč svetlobe z leti zmanjšuje. Njihova življenjska doba je okoli deset tisoč ur, variira pa od števila prižiganj in ugašanj.

Najboljšo in najcenejšo osvetlitev torej zagotavlja sodobna LED-razsvetljava. Je visoko učinkovita, zdravju neškodljiva in z najdaljšo življenjsko dobo (50 tisoč ur). Njihovo največjo slabost trenutno predstavlja visoka cena, vendar trajajo mnogo dlje in v tem času zagotovo upravičijo začetni strošek.

V 34 letih bi privarčevali pet tisoč evrov Če navedbe proizvajalcev o 50-tisočurnem delovanju držijo, nam pri povprečni uporabi štirih ur dnevno sijalke ne bi bilo treba zamenjati 34 let. V tem času bi privarčevali več kot pet tisoč evrov. Pri izračunu sicer nismo upoštevali stroška nakupa novih sijalk, saj je v primerjavi s privarčevanim zneskom zanemarljiv.

Ne spreglejte