David Kos

Sreda,
17. 12. 2014,
12.46

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 17. 12. 2014, 12.46

7 let, 7 mesecev

Koliko bodo morali študenti od zaslužka odšteti za zavarovanje?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Dijaki in študenti bodo 1. februarja nase prevzeli del plačevanja prispevkov za študentsko delo, a bodo s tem pridobili tudi pravico do delovne dobe in zdravstvenega zavarovanja.

Državni zbor je včeraj po nujnem postopku sprejel novelo zakona, ki dviguje celotno bremenitev študentskega dela za delodajalce, hkrati pa kot minimalno urno postavko določa 4,5 evra bruto oziroma 3,8 evra neto.

Od februarja bodo morala tako podjetja študentom za enako plačilo kot do zdaj odšteti dobro četrtino več. Nova ureditev namreč določa, da bo moral delodajalec študentom plačevati prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v višini 8,85 odstotka ter prispevke za zdravstveno zavarovanje v višini 6,36 odstotka. Teh dveh prispevkov delodajalci do zdaj niso plačevali, so pa za vsako napotnico obračunali pavšal za zavarovanje za poškodbe pri delu in poklicne bolezni v vrednosti 4,58 odstotka. Ta se bo z novo ureditvijo zmanjšal na 0,53 odstotka.

S plačevanjem prispevka bo študentom tekla delovna doba S spremembami, ki urejajo študentsko delo po načelu "vsako delo šteje", bodo prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v višini 15,5 odstotka dolžni plačevati tudi študentje. Pri 500 evrih mesečnega plačila bodo tako zanj odšteli 75 evrov, ostalo jim bo torej le 425 evrov. Bodo pa študentje s tem vključeni v sistem pokojninskega in invalidskega zavarovanja ter zdravstvenega zavarovanja, česar do zdaj niso bili deležni.

Celotna obremenitev študentskega dela za delodajalce se bo z zdajšnjih 30,38 odstotka 1. februarja dvignila na 33,74 odstotka. Od študentskega dela bo moral delodajalec med drugim plačati koncesijsko dajatev v višini 16 odstotkov, ki bo namenjena štipendijam, Študentski organizaciji Slovenije in študentskim servisom. Ta bo sicer za devet odstotnih točk nižja kot do zdaj, vlada pa za leto 2016 obljublja zmanjšanje te dajatve na 9,6 odstotka.

Za enako plačilo študentom bodo delodajalci odšteli četrtino več Če delodajalec danes študentu izplača 100 evrov, ga to z vsemi prispevki vred stane 130 evrov, po novi ureditvi pa bo plačal 133 evrov. A ker bo moral študent 15,5 odstotka bremenitve za pokojninsko in invalidsko zavarovanje prevzeti nase, bo dobil na račun 84,5 evra.

Če bodo delodajalci želeli študentom, potem ko bodo plačali prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zagotoviti enako plačilo kot do zdaj, bo strošek delodajalcev višji za dobrih 25 odstotkov.

Podjetja bodo še zaposlovala prek napotnic V Mercatorju so se za študentsko delo v preteklosti odločali zelo racionalno in ga zadnja leta še zmanjševali. "Študentsko delo je odvisno od potreb delovnega procesa v posameznih trgovinah, zato študente največ najemamo med dopusti svojih zaposlenih, predvsem v maloprodaji. Na ta način redno zaposlenim omogočimo odhod na letni dopust med šolskimi počitnicami. Nekaj študentskega dela bo tako predvidoma tudi v prihodnje na podlagi dejanskih potreb v posameznih trgovinah in predvsem poleti," so zapisali.

"Država z navedenimi ukrepi ureja celovite odnose na trgu dela. Študentsko delo omogoča večjo fleksibilnost pri opravljanje določenih del, zato ga bomo glede na naše potrebe tudi v prihodnje še uporabljali," pa so sporočili iz novomeške Krke, ki je v letošnjem devetmesečju ustvarila 127 milijonov evrov čistega dobička.

V Sparu poudarjajo, da so ukrep povečanja stroškov študentskega dela pričakovali in da jih veseli, da ni več omejitev študentskega dela. "Študentskega dela smo se posluževali ravno zaradi prožnosti, ki nam jo je ta oblika omogočala in ne namesto zaposlovanja delavcev. Zato uveljavitev tega ukrepa tudi ne bo razlog za zaposlovanje študentov," pravijo. Prožnost želijo zadržati, zato bodo pregledali še druge možnosti, ki jim jih nudi zakonodaja na tem področju. "To morda pomeni delno zmanjšanje obsega študentskega dela," je dejala vodja kadrovske službe Helena Šubelj.

Olajšava za zaposlovanje mladih ostaja Je pa državni zbor včeraj za eno leto podaljšal možnost uveljavljanja začasne spodbude za zaposlovanje mlajših brezposelnih oseb. Delodajalec, ki bo za nedoločen čas zaposlil brezposelno osebo, mlajšo od 30 let, ki je pred zaposlitvijo vsaj tri mesece prijavljena v evidenci brezposelnih oseb, bo za dve leti v celoti oproščen plačila prispevkov. Gre za prispevke delodajalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za starševsko varstvo in zavarovanje za primer brezposelnosti.