Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
6. 10. 2015,
16.02

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

osebne finance cene nepremičnin Hrvaška Dubrovnik

Torek, 6. 10. 2015, 16.02

8 mesecev, 1 teden

Kje na Hrvaškem boste za stanovanje odšteli največ?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za stanovanje na hrvaški obali boste največ odšteli v Dubrovniku. Kljub 15-odstotnemu padcu cen v zadnjem letu dni boste za dvosobno stanovanje plačali 190 tisoč evrov.

S padanjem poletnih temperatur v naši južni sosedi padajo tudi cene nepremičnin. Po podatkih hrvaškega nepremičninskega portala Crozill.com, ki jih povzema časnik Jutarnji list, so septembrske povprečne oglaševane cene stanovanj na Hrvaškem večinoma upadle. Na mesečni ravni za 1,4 odstotka, na letni ravni pa za 1,9 odstotka.

Septembra dražja le stanovanja v Zagrebu in Šibeniku Septembra so cene nepremičnin glede na avgust za 0,4 odstotka poskočile le v Zagrebu in Šibeniku. Povprečna oglaševana cena kvadratnega metra stanovanja v Zagrebu je znašala 1.607 evrov, v Šibeniku 1.372 evrov.

Za primerjavo. V prvem polletju letos je povprečna cena kvadratnega metra stanovanja v Ljubljani znašala 1990 evrov, na slovenski Obali pa 2040 evrov.

Septembra je bilo treba za nakup stanovanja najgloblje seči v žep v Dubrovniku, Opatiji, Splitu in Umagu. V Dubrovniku kvadratni meter stanovanja cenijo na 3.183 evrov, v Opatiji 2.937 evrov, v Splitu 2.184 evrov in v Umagu 2.084 evrov.

Hrvaški turistični biser beleži največ padec cen V zadnjem letu dni so se najbolj pocenila stanovanja prav v Dubrovniku. Če je bilo še lani septembra za kvadratni meter treba odšteti 3.747 evrov, je letos kvadratni meter cenejši za 564 evrov. To predstavlja 15-odstotni padec cen. Za nakup 60 kvadratnih metrov velikega stanovanja je tako treba odšteti 190 tisoč evrov. Še lani bi bila kupnina za 30 tisočakov višja.

Za 119 evrov po kvadratnem metru so cenejša kot lani še stanovanja v Zadru, na Reki za 24 evrov in za devet evrov v Puli. V Zadru je tako za nakup dvosobnega stanovanja potrebnih dobrih sto tisočakov, na Reki in Puli pa okoli 80 tisočakov.

Najbolj so se podražila stanovanja v Splitu Najbolj, za 113 evrov na kvadratni meter, so se v zadnjem letu podražile nepremičnine v Splitu. V Zagrebu so dražje za 55 evrov in v Šibeniku za 21 evrov. Dvosobna stanovanja v Splitu se prodajajo za 130 tisoč evrov, v Zagrebu za slabih sto tisoč evrov, v Šibeniku pa še 20 tisočakov manj.

Bistveno manj je treba za nakup stanovanja odšteti v Senju (1185 evrov), Puli (1.320 evrov), Zadru (1.743 evrov) in Poreču (1.758 evrov). Še cenejša so stanovanja v turistično neprivlačnih hrvaških mestih. V Vukovarju se prodajajo za 579 evrov, v Sisku za 783 evrov po kvadratnem metru.

Ne spreglejte