Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
3. 1. 2014,
16.15

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kitajska kazino Las Vegas Joc Pečečnik

Petek, 3. 1. 2014, 16.15

7 let, 2 meseca

Kitajski Macao povsem zasenčil Las Vegas

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V azijskem igralniškem raju Macao prihodki strmo naraščajo. V preteklem letu so imeli 45 milijard dolarjev prometa, kar je sedemkrat več od Las Vegasa.

Macao je edino kitajsko mesto, kjer je igralništvo dovoljeno, in že več let največji hazarderski raj na svetu. Igralništvo v nekdanji portugalski koloniji, ki je leta 1999 prešla pod kitajsko oblast, so v zadnjih desetih letih preplavili premožni kitajski turisti in prihodke podeseterili, rast prihodkov pa se tudi lani ni ustavila. Ti so že sedemkrat večji od prihodkov nekdanjega sinonima za igre na srečo, Las Vegasa.

V igralniški turizem do zdaj vloženih 50 milijard dolarjev Po besedah Joca Pečečnika, ki je s svojim podjetjem Interblock v Macau prisoten že od leta 1998, sta vsaj dva razloga za razcvet Macaa. Kitajske oblasti so ob prenosu oblasti leta 1999 sprostile migracijsko politiko za kitajske državljane in kapitalu omogočile ugodno davčno okolje za investicije. Do zdaj je bilo v kitajsko igralniško industrijo vloženih več kot 50 milijard dolarjev.

Medtem ko so prihodki v večini svetovnih igralniških mest zaradi krize močno upadli, ti v azijskem igralniškem raju strmo naraščajo. Samo lani so se povečali za 18,6 odstotka in presegli 45 milijard dolarjev, kažejo podatki službe za nadzor igralništva v Macau.

Nova vlaganja za nadaljnjo rast Medtem ko so imeli v prvih enajstih mesecih lanskega leta v Las Vegasu 5,8 milijarde dolarjev prihodkov, je 17 milijonov iskalcev sreče v Macau zapravilo kar 41 milijard dolarjev. Poleg množičnega turizma iz osrednjega dela Kitajske je opazna rast bogatejših gostov.

"To napoveduje še eno dobro leto," je dejal analitik Grant Govertsen ter dodal, da bodo k dodatnemu razcvetu igralništva precej pripomogli posodobljena železniška povezava in številni infrastrukturni projekti. Poleg novih hotelov in nakupovalnih središč bodo na sosednjem otoku Hengquin zgradili tudi zabaviščni park Chimelong.

Je mogoča 20-odstotna rast? V družbi Galaxy Entertainment, ki je po prihodkih druga največja igralniška družba v Macau, napovedujejo celo 20-odstotno rast prometa v letu 2014.

"Macao je manj stabilno okolje kot Las Vegas, saj je kar 95 odstotkov zaslužka vezanega na igralništvo. Prihodnost Macaa je precej odvisna od razpoloženja kitajske vlade, ki ima vse niti v svojih rokah," je prepričan uspešen podjetnik Pečečnik. Hkrati je po njegovih besedah zelo skrb vzbujajoč porast kriminala v tej hazarderski oazi.

Macao, kjer živi dobrega pol milijona prebivalcev, je majhen polotok na južni kitajski obali. Leta 1999 je znova prešel pod kitajsko oblast, ki ozemlje upravlja kot posebno administrativno regijo LR Kitajske. Macao je 70 kilometrov oddaljen od Hongkonga, mesti pa povezuje redna trajektna povezava. Številni prebivalci Hongkonga si zato radi privoščijo dnevne izlete v igralniške atrakcije Macaa.

Ne spreglejte