Torek,
28. 12. 2010,
12.33

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 28. 12. 2010, 12.33

7 let, 6 mesecev

Kitajska dodatno omejuje izvoz redkih kovin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Kitajska je ponovno zmanjšala izvoz redkih kovin, ki se uporabljajo v proizvodnji visokotehnoloških naprav. Ostale države so zaradi nizkih kitajskih cen pred leti opustile pridobivanje teh kovin.

Kitajske oblasti so danes napovedale, da bodo izvozne kvote za redke kovine, ki so ključne za proizvodnjo visokotehnoloških izdelkov, v prvem delu prihodnjega leta glede na enako obdobje letos manjše za 11 odstotkov, potem ko so se letos glede na lani zmanjšale za skoraj 40 odstotkov. Kitajski koraki v svetu vzbujajo zaskrbljenost.

O končni kvoti za leto 2011 še ni moč govoriti Kitajska izvozne kvote običajno dodeli dvakrat v letu, tako da o končni kvoti za 2011 še ni moč govoriti. V prvi alokaciji naj bi oblasti med 31 družb razdelile kvote v višini 14.446 ton redkih kovin, kar je za 11 odstotkov manj kot v prvi letošnji alokaciji.

Letos za 39 odstotkov manj izvoznih kvot Končna velikost izvoznih kvot v letošnjem letu je sicer po navedbah kitajskih oblasti znašala 30.300 ton, kar je za 39 odstotkov manj kot lani.

Kitajska pridobiva kar 97 odstotkov teh kovin Kitajska trenutno pridobiva kar 97 odstotkov teh kovin, potem ko so Evropa, ZDA, Avstralija in Japonska to zaradi cenejšega uvoza iz Kitajske opustile. Zaradi vse večjega povpraševanja domače industrije po teh kovinah v Pekingu že nekaj let zmanjšujejo izvozne kvote.

Skandij, itrij, lantan in cerij ... Redke kovine (npr. skandij, itrij, lantan in cerij) so bistvene za proizvodnjo visokotehnoloških izdelkov, kot so mobilni telefoni, računalniki, televizijski sprejemniki in hibridni motorji.

"Pridobivanje je potrebno ponovno diverzificirati" Po navedbah japonskih virov je Kitajska na vrhuncu spora zaradi zajetja kitajske ribiške ladje na spornem območju v Kitajskem morju omejila izvoz omenjenih kovin na Japonsko, to pa je sprožilo zaskrbljenost v svetu in pozive, da je treba njihovo pridobivanje znova diverzificirati.

Kitajska: Omejitve zaradi rastočega domačega povpraševanja Čeprav kitajske oblasti trdijo, da proizvodnjo omejujejo zaradi rastočega domačega povpraševanja in iz okoljskih razlogov - pridobivanje teh kovin namreč s seboj nosi okoljska tveganja - ter da so kvote še vedno dovolj velike, da zadostijo globalnemu povpraševanju, pa se na Japonskem, v ZDA in v EU bojijo, da želijo v Pekingu dobavo redkih kovin uporabljati kot orodje za doseganje političnih ciljev.

ZDA grozi s postopkom pred STO V ZDA so celo zagrozili s sprožitvijo postopka pred Svetovno trgovinsko organizacijo, rudarska podjetja pa raziskujejo nove vire redkih kovin v ZDA, Avstraliji in Mongoliji.