Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 5. 2012,
15.33

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

predsednik

Torek, 8. 5. 2012, 15.33

7 let, 2 meseca

Kdo bo sedel v vroč Mercatorjev stol?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nadzorni svet Mercatorja, ki mu predseduje Matej Lahovnik, rešeta kandidature, ki so prispele na javni poziv za prvega moža najboljšega soseda, verjetno pa odločitve danes še ne bo

Bom, ne bom, bom prepričal nadzornike, se najbrž sprašuje Toni Balažič, zdaj prvi mož Žita, ki ga mnogi že vidijo v sedlu predsednika uprave našega največjega trgovca – Mercatorja. Pa se bo to tudi zgodilo? Že danes? Zelo, zelo malo verjetno ali skoraj nemogoče, pravijo poznavalci dogajanja okoli najboljšega soseda, ki bi ga mnogi v Sloveniji radi prodali, drugi pa zaradi v Mercatorju zelo razširjene domače dobaviteljske verige obdržali v večinski domači lasti. Zdajšnji prvi mož Žita največji favorit? Kdo bo torej v prihodnje vodil najboljšega soseda, potem ko je aktualna uprava pod vodstvom Žige Debeljaka marca nepreklicno odstopila zaradi kratkega stika na relaciji med upravo in lastniki Mercatorja, beri zaradi obojestranskega nezaupanja in različne prihodnje vizije Mercatorja? Včeraj se je iztekel javni poziv (objavljen 24. aprila) za prijavo kandidatur za predsednika uprave Mercatorja, nadzorni svet pa že ure pregleduje prispele prijave. V resni tekmi za Mercatorjev stol naj bi bilo kar nekaj imen, Toni Balažič naj bi bilo najpomembnejše, menda naj bi bila v tekmi tudi Milena Štularjeva (oba za zdaj tega ne komentirata) in morda še kdo. Koliko kandidatov se je odzvalo na poziv, ostaja uganka, je pa prvi nadzornik Matej Lahovnik tudi za Planet Siol.net že večkrat povedal, da imajo nadzorniki možnost, da po svoji lastni presoji med kandidati izberejo tistega, s katerim bodo nadaljevali pogovore. In ta bo morda znan že danes. Morda.

Vsi z novim predsednikom uprave Mercatorja ne bodo najbolj zadovoljni! Od novega predsednika uprave Mercatorja je tudi odvisno, kdo bodo njegovi najbližji sodelavci, saj za upravo najboljšega soseda velja mandatarski način, kar pomeni, da predsednik uprave izbere najbližje sodelavce v upravi, ki jih potem potrdi nadzorni svet. Vse je torej odvisno od novega prvega moža Mercatorja, ki ga bo največji trgovec skoraj gotovo dobil še ta mesec. Vprašanje je le, ali bodo z njim zadovoljni tudi vsi lastniki in upniki, tudi večinsko državna NLB, pa seveda tudi ljudje iz italijanske banke Unicredit, ki bi v prihodnje v Mercatorjevi upravi menda zelo radi videli donedavnega člana uprave omenjene italijanske banke Janka Medjo. Poznavalci pravijo, da bi morebitno njegovo imenovanje v upravo Mercatorja na stežaj odprlo vrata hrvaškemu Agrokorju v celotno "drobovje" poslovnega sistema Mercator. To pa ni tako nepomembno za prihodnost Mercatorja. Še zlasti, če vemo, da je Agrokorjev veliki upnik in precejšen lastnik prav Unicredit, ki je tudi lastnik skoraj desetine največjega slovenskega trgovca.

Ne spreglejte