Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 9. 2023,
17.03

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,49

Natisni članek

podražitev cene dizel bencin gorivo

Sobota, 9. 9. 2023, 17.03

7 mesecev, 3 tedne

Kako se bodo v torek spremenile cene goriv?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,49
Bencinska | Foto STA

Foto: STA

V torek se bodo cene goriv zunaj avtocestnega križa znova spremenile. Po napovedi časnika Finance naj bi se regulirana cena 95-oktanskega bencina zunaj avtocest pocenila za en cent na 1,53 evra. Liter dizelskega goriva naj bi se podražil za štiri cente, cena dizla pa bi tako letos prvič presegla 1,6 evra.

Pri časniku Finance spomnijo, da od lani jeseni nemalokrat spremljamo, kako cena bencina na mediteranskih trgih - ti so relevantni za določanje cen na prodajalnah ob regionalnih cestah v Sloveniji - ubere drugačno pot kot dizelsko gorivo. Tudi tokrat pri bencinu opažajo, da kljubuje gibanjem, ki smo jim priča na naftnem trgu. Sod črnega zlata je ob zniževanju proizvodnje v Savdski Arabiji v preteklem tednu prvič v zadnjih desetih mesecih poskočil prek 90 dolarjev, ob tem pa se že vrstijo napovedi, da bi se cena kmalu spet lahko povzpela prek 100 dolarjev.

Evro je v primerjavi z dolarjem izgubil približno odstotek. To bo po izračunih Financ preprečilo večjo pocenitev bencina v maloprodaji. Napovedujejo, da bo v torek cena litra bencina znašala okoli 1,53 evra, kar je približno cent manj kot doslej. 

Prvič letos prek 1,6 evra za liter dizelskega goriva

Pri dizelskem gorivu je bilo v zadnjem mesecu dni na mediteranskih trgih mogoče zaznati eno od višjih rasti cen v zadnjem obdobju. A tega v maloprodaji ni bilo mogoče opaziti, saj je vlada v prvih tednih odprave posledic vodne ujme opazno znižala trošarine, cene pa so tako ostale nespremenjene.

Rast na trgih se je nadaljevala, a ni bila tako izrazita kot pred tedni. Tudi zaradi padca evra na Financah pričakujejo, da se bo cena litra dizelskega goriva prvič letos povzpela prek 1,60 evra in tako znašala za okoli štiri cente več kot zdaj.

Izračun je narejen ob predpostavki, da vlada ne poseže v trošarine oziroma druge dajatve, še opozarjajo Finance.

Ne spreglejte