Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
19. 5. 2015,
12.59

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 19. 5. 2015, 12.59

7 let, 7 mesecev

Kako med prvimi postati delničar PayPala?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Potem ko je eBay napovedal, da bo v drugi polovici letošnjega leta svojo enoto za spletno plačevanje PayPal izločil v samostojno podjetje, smo preverili, kako dobiti PayPalove delnice.

Kot so ob objavi četrtletnih rezultatov sporočili iz ameriškega spletnega dražbenega velikana eBay, gredo priprave na odcepitev (spin-off) enote za spletno plačevanje po pričakovanjih, a točnega datuma niso želeli razkriti. Z izločitvijo bo PayPal postal samostojno podjetje, tržna kapitalizacija eBaya pa se bo dejansko razpolovila. Ker se vedno več plačil izvaja prek PayPala, pričakovana pa je tudi nadaljnja rast števila uporabnikov spletnega nakupovanja, bi lahko bila delnica PayPala zanimiva za male vlagatelje.

eBay bi lahko postal potencialna prevzemna tarča Alibabe V eBayu so lani višje prihodke zabeležili prav na račun PayPala. Prihodki od osnovnega posla, kar je spletni trg, kjer eBay tekmuje z Amazonom, so padli. Z odcepljenim podjetjem naj bi PayPal lažje konkuriral na hitro razvijajočem se področju spletnega plačevanja. PayPal je bil pri svojem poslovanju namreč omejen, saj nekateri eBayevi konkurenti niso želeli poslovati prek njegovega sistema.

"PayPal bo postal pojem hitro rastočega podjetja z možnostjo širitve v bančne storitve, eBay pa bo zaradi konkurence na trgu spletne prodaje imel manj prostora za rast. Ebay bi lahko postal potencialna prevzemna tarča za Alibabo, ki se želi širiti na ameriški trg," napoveduje finančni analitik Domen Granda iz Gorenjske borznoposredniške hiše GBD.

Spletno plačevanje bosta ponudila tudi Apple in Google Dodaja, da bosta podjetji po delitvi obvezani, da si ne bosta konkurirali. PayPal torej ne bo smel vstopiti v prodajo izdelkov, eBay pa ne bo smel ponujati svojega sistema za plačevanje. "Vlagatelji v podjetje PayPal se morajo hkrati zavedati, da konkurenca PayPalu hitro narašča, saj na trg prihaja Apple pay in tudi Google bo ponudil plačevanje z Androidom," opozarja Granda.

Ocenjuje, da je delnica eBaya trenutno podcenjena, njen nakup pa predstavlja dobro nakupno priložnost za posameznike, ki želijo med prvimi postati delničarji PayPala. Njegove delnice bodo na borzo verjetno prišle prek dodelitve delnic PayPala obstoječim lastnikom eBaya.

Prek nakupa delnic eBaya do delnic PayPala Po besedah finančnega analitika GBD najelegantnejši način za nakup delnic PayPala v tem trenutku predstavlja nakup delnic eBaya, po uspešnem spin-offu pa njihova prodaja. Če vrednotenje ne bo doseglo nerazumnih ravni, Granda priporoča zadržanje delnic PayPala.

"Poteza je smiselna tudi z vidika vrednotenja, saj trenutno vrednotenje eBaya ni pretirano. Če predvidevamo, da je obseg čistega poslovnega izida PayPala pri 33 odstotkih eBaya, lahko sklenemo, da bi bila primerna cena pri 70 dolarjih (61 evrov); trenutna cena znaša 59 dolarjev (52 evrov).

Obe podjetji bosta po delitvi kotirali pri podobni vrednosti, le da bo imel eBay nižje razmerje med ceno delnice podjetja in dobičkom podjetja P/E (14), PayPal pa višji (35+). Tržna kapitalizacija PayPala bo tako verjetno presegla 35 milijard dolarjev (30 milijard evrov), mogoče celo 40 milijard dolarjev (35 milijard evrov)," še napoveduje Granda, ki natančnejše vrednotenje obljublja kakšen mesec pred delitvijo, ko bodo znani ločeni izkazi in število izdanih delnic podjetja PayPal. Vlagatelji si tako lahko obetajo 19-odstotni donos.

Ne spreglejte