David Kos

Sobota,
10. 5. 2014,
14.06

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 10. 5. 2014, 14.06

7 let, 7 mesecev

Kako je s plačilom davka pri nakupih v tujih spletnih trgovinah?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Nekatere države EU bodo prihodnje leto v državne proračune prejele več DDV, saj bodo morali prodajalci elektronskih storitev davek plačati v državi kupca. Slovenija ne pričakuje višjih prilivov.

1. januarja 2015 se bodo spremenila pravila glede kraja obdavčitve za telekomunikacijske in elektronske storitve za osebe, ki niso davčni zavezanci. V teh primerih se bo za kraj obdavčitve štel kraj, kjer imajo prejemniki teh storitev sedež, in ne več v državi, kjer ima sedež svoje dejavnosti izvajalec.

Obdavčitev končnih proizvodov ostaja nespremenjena Davčni zavezanci, ki nudijo tovrstne storitve fizičnim osebam in drugim osebam, ki niso davčni zavezanci, bodo morali DDV plačati v državi, v kateri ima naslov kupec storitve. Tako bo moral trgovec, ki prek spleta ponuja elektronske storitve (dobavlja glasbo, filme, igre, besedila, daje baze podatkov na razpolago …), DDV plačati v državi, kjer ima prejemnik storitve naslov.

Te spremembe zakonodaje bodo imele po oceni slovenske davčne uprave na prihodke državnega proračuna nevtralen učinek. Spremenjena ureditev bo veljala le na področju telekomunikacijskih in elektronskih storitev in ne bo povzročila spremembe obdavčitve spletnih nakupov končnih proizvodov.

Vse na enem mestu Za davčne zavezance, ki opravljajo tovrstne storitve, je predvidena posebna ureditev "vse na enem mestu", ki bo z namenom poenostavitve davčnim zavezancem omogočila, da izpolnjujejo svoje davčne obveznosti za navedene storitve, ki jih opravljajo znotraj Evropske unije, v eni državi članici.

Ta ureditev bo davčnim zavezancem omogočila, da bodo uporabljali eno DDV-številko za opravljene navedene storitve, znotraj EU, ter predlagali obračune DDV na en elektronski portal, s katerega bodo ti obračuni potem samodejno preneseni tistim državam članicam, v katere so davčni zavezanci dobavili storitve.