Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
19. 5. 2015,
15.50

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 19. 5. 2015, 15.50

7 let, 7 mesecev

Kaj se dogaja s koprskim Cimosom?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Prodaja Cimosa ob nadaljevanju izvajanja poslovnega prestrukturiranja ostaja prednostna naloga. V družbi zanikajo, da veliki kupci, kot je nemški BMW, odpovedujejo naročila.

Največji lastnik Cimosa je po uspešno končani prisilni poravnavi, ta bo pravnomočna postala v petek, postala DUTB z več kot 47-odstotnim lastniškim deležem. Sledi država s četrtinskim deležem, nato pa se zvrstijo NLB, mednarodna finančna korporacija IFC, ki je del Svetovne banke, Gorenjska banka, NKBM, Abanka in SID banka.

Po končani prisilni poravnavi se bodo posvetili iskanju novih kupcev Konec prisilne poravnave bo koprski družbi omogočil, da zadiha in se posveti iskanju novih poslov. V zadnjem obdobju od razglasitve prisilne poravnave so se v Kopru namreč ukvarjali predvsem s prodajo hčerinskih družb ter poplačilom obveznosti do dobaviteljev. Marca je sicer družba poslovala pozitivno in ustvarila 1,3 milijona evrov čistega dobička, prihodki pa so na nekoliko višji ravni kot pred letom dni.

V Cimosu zanikajo današnje navedbe časnika Finance, da veliki kupci, kot je nemški BMW, odpovedujejo naročila. "Realizacija skupine Cimos je v letošnjem letu skladna z načrtom in po dosedanjih informacijah kaže, da bomo letni načrt 339 milijonov evrov na ravni skupine tudi dosegli. Tudi od družbe BMW smo prejeli zagotovilo za naročila v tekočem letu. O novih naročilih se intenzivno pogovarjamo. Več konkretnejšega pričakujemo po petkovi pravnomočni veljavnosti sklepa o koncu prisilne poravnave," so nam sporočili iz Cimosa.

Prodaja družbe ostaja prednostna naloga Dodajajo še, da prodaja koprske družbe ob nadaljevanju izvajanja poslovnega prestrukturiranja ostaja prednostna naloga. Prestrukturiranje podpirajo tudi njihovi največji kupci, kot so Ford, PSA, Audi, Bosch Mahle Turbo Systems, GM-Opel, Renault in drugi.

Končani prisilni poravnavi sledi postopek prodaje Cimosa. Postopek na strani DUTB in bank upnic vodi finančni svetovalec Ernst & Young, ki podjetje temeljito analizira in pripravlja konkretno prodajno strategijo. Postopek prodaje naj bi sicer začeli jeseni, morda že poleti, končan pa bo predvidoma do konca prihodnjega leta.

Intenzivne priprave za prodajo Iz DUTB so nam sporočili le, da se nadaljujejo intenzivne priprave za prodajni postopek. "Pri sprejemanju odločitev v postopku bodo DUTB in preostali lastniki upoštevali vse pomembne okoliščine. Procese bomo lahko komentirali po tem, ko bodo primeri končani," so še zapisali v DUTB, kjer tudi ne želijo razkriti morebitnega zanimanja kupcev.

Ne spreglejte