Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 10. 2013,
12.43

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Azerbajdžan Slovenija sodelovanje

Torek, 22. 10. 2013, 12.43

7 let, 2 meseca

Kaj Azerbajdžance zanima v Sloveniji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Azerbajdžan želi investirati v tujino, tudi v Slovenijo. Azerbajdžanske podjetnike najbolj zanimajo investicije v turizem, pa tudi vlaganja v nepremičnine in infrastrukturo.

Kot je dejal direktor azerbajdžanske agencije za izvoz in investicije (Azpromo) Rafat Mamadov ob robu poslovno-investicijske konference, imajo azerbajdžanska podjetja več milijard dolarjev kapitala za investicije. Slovenija je zanimiva država za naložbe, vse bolj pogosti stiki med podjetniki pa bi morali privesti do večje menjave.

Skromna menjava med državama Mamadov je na poslovno-investicijski konferenci, ki se je je udeležilo več kot 200 podjetnikov iz Slovenije in Azerbajdžana, dejal, da je menjava med državama skromna. Po podatkih azerbajdžanskega statističnega urada je lani znašala le sedem milijonov dolarjev.

Priložnosti za sodelovanje slovenskih in azerbajdžanskih podjetij je zato veliko. Med največjimi je naštel kmetijstvo, prehrambno industrijo in opremo za predelavo hrane, informacijsko tehnologijo, telekomunikacije in turizem.

Tujci so v Azerbajdžan investirali 73,2 milijarde dolarjev Investicije v azerbajdžansko gospodarstvo so v zadnjih 10 letih dosegle 144,4 milijarde dolarjev, od česar je le 38 odstotkov priteklo v naftno industrijo. Tujci so v Azerbajdžan investirali 73,2 milijarde dolarjev, domači podjetniki pa 71,2 milijarde dolarjev.

V. d. direktorja agencije Spirit Boštjan Skalar je poudaril dobre politične in gospodarske odnose med državama, ponudil pa je tudi pomoč azerbajdžanskim in slovenskim podjetjem pri sodelovanju. Skalar je tudi pozval azerbajdžanske investitorje k investicijam v Slovenijo, pri čemer je izpostavil novi val privatizacije v Sloveniji.

Slovenija potrebuje svež kapital, Azerbajdžan pa želi svoj kapital internacionalizirati, kar ponuja številne priložnosti, je dejal.

Ne spreglejte